PRZYPRAWY

Wyświetlanie wszystkich wyników: 24

  • cząber, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA CZĄBER

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Cząber nadaje się do wielu potraw. Jego ostrość jest porównywalna do pieprzu czarnego, dlatego czasami jest stosowany jako jego zamiennik. Przyprawę dodaje się do potraw mięsnych, w tym jagnięciny, wieprzowiny i kurczaka.

    Nadaje się również do dań z ryb i dziczyzny. Przyprawa ma ostry, ale korzenny i lekko gorzki smak. Jeśli mięso ma specyficzny smak (np. jagnięcina lub niektóre rodzaje dziczyzny), cząber ukryje ten smak i doda potrawie pikanterii i aromatu. Cząber nazywany jest fasolowym zielem, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do dań z roślin strączkowych. Przyprawa ta wzbogaca smak, a także łagodzi gazy i wzdęcia po spożyciu grochu i fasoli.

    Składniki:  cząber

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–6.7 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–23 g
    • 272 Kcal/1138 kJ
  • cząber, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA CZĄBER

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Cząber nadaje się do wielu potraw. Jego ostrość jest porównywalna do pieprzu czarnego, dlatego czasami jest stosowany jako jego zamiennik. Przyprawę dodaje się do potraw mięsnych, w tym jagnięciny, wieprzowiny i kurczaka.

    Nadaje się również do dań z ryb i dziczyzny. Przyprawa ma ostry, ale korzenny i lekko gorzki smak. Jeśli mięso ma specyficzny smak (np. jagnięcina lub niektóre rodzaje dziczyzny), cząber ukryje ten smak i doda potrawie pikanterii i aromatu. Cząber nazywany jest fasolowym zielem, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do dań z roślin strączkowych. Przyprawa ta wzbogaca smak, a także łagodzi gazy i wzdęcia po spożyciu grochu i fasoli.

    Składniki:  cząber

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–6.7 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–23 g
    • 272 Kcal/1138 kJ
  • sumak, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA SUMAK

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sumak jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni orientalnej. Pochodzi z Syrii. Stąd jego nazwa, która w języku syryjskim tłumaczy się jako czerwony. Smakuje kwaśno i nie ma żadnego silnego aromatu. Jeśli chodzi o kolor, to jest on czerwono-brązowy, a nawet karmazynowy. Czasami używa się go zamiast soku z cytryny, tamaryndowca i octu, a samo drzewo sumaka nazywane jest drzewem octowym. Czasami używa się go nawet do robienia kwaśnej lemoniady. Nie z cytryn, ale z sumaku.

    Składniki:  sumak

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10 g
    • tłuszcz–9 g
    • węglowodany–28 g
    • 239 Kcal/1000 kJ
  • sumak, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA SUMAK

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sumak jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni orientalnej. Pochodzi z Syrii. Stąd jego nazwa, która w języku syryjskim tłumaczy się jako czerwony. Smakuje kwaśno i nie ma żadnego silnego aromatu. Jeśli chodzi o kolor, to jest on czerwono-brązowy, a nawet karmazynowy. Czasami używa się go zamiast soku z cytryny, tamaryndowca i octu, a samo drzewo sumaka nazywane jest drzewem octowym. Czasami używa się go nawet do robienia kwaśnej lemoniady. Nie z cytryn, ale z sumaku.

    Składniki:  sumak

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10 g
    • tłuszcz–9 g
    • węglowodany–28 g
    • 239 Kcal/1000 kJ
  • przyprawa do fasoli, przyprawa do Lobio, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA DO FASOLI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    PRZYPRAWA DO LOBIO

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Przyprawa do fasoli jest mieszanką naturalnych przypraw, jest uniwersalną przyprawą do fasoli, zupa fasolowa, grochówka, kapusta z grochem, dania z ciecierzycy i soczewicy.

    Polecana jest również do wszelkich dań z grochem i innymi roślinami strączkowymi.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Przydatne właściwości
    Ta aromatyczna przyprawa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo użyteczna, ponieważ łączy w sobie wszystkie dobroczynne właściwości zawartych w niej przypraw i korzeni!

    Składniki: kolendra, kozieradka błękitna (utsho suneli), sól, czosnek, pieprz, czerwona papryka, cząber.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–0.58 g
    • tłuszcz–1.39 g
    • węglowodany–26.12 g
    • 128 Kcal/535 kJ
  • Imeretyński szafran, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA

    SZAFRAN IMERETYŃSKI

    KVITELI KVAVILI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Szafran stosuje się do potraw z ryb, mięsa i fasoli. Szafran imeretyński szczególnie dobrze łączy się z orzechami włoskimi.

    Przyprawa ta nadaje pikantny smak marynatom i piklom. Jeśli chcesz “rozjaśnić” jakąś potrawę, zalej szafran imeretyński wodą, a następnie dodaj tę mieszankę do sosów, ciastek, rosołu itp.

    Szafran imeretyński jest również niezwykle popularny w kuchni gruzińskiej: nie da się osiągnąć klasycznego smaku satsivi czy kharcho bez dodania tej przyprawy.

    Składniki:  nagietki (szafran imeretyjski)

    Waga: 40 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–11 g
    • tłuszcz–3.78 g
    • węglowodany–28 g
    • 190 Kcal/795 kJ
  • przyprawa do charczo, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA CHARCHO SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    DO ZUPY CHARCHO

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Zupa Charczo jest wizytówką narodowej kuchni gruzińskiej.

    Dosłownie każdy region kraju, każda miejscowość ma swój własny przepis na to danie. Jedyną rzeczą, która pozostaje niezmieniona jest bogactwo przypraw, które tworzą ten niezapomniany głęboki, bogaty i oryginalny smak.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Skład przyprawy do Kharcho
    Gruzińskie gospodynie same zaopatrują się w przyprawy do Charczo, stosując swoje ulubione, sprawdzone przez czas i starannie skalibrowane proporcje. Ale jest możliwe kupić gotowe mieszanki oparte na tradycyjnych przepisach na zupę Kharcho.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, curry, czerwona papryka, nagietki (szafran imeretyjski), sól.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–5.08 g
    • tłuszcz–1.75 g
    • węglowodany–23.17 g
    • 116.5 Kcal/487.4 kJ
  • przyprawa do charczo, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA KHARCHO SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    DO ZUPY KHARCHO

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Zupa Charczo jest wizytówką narodowej kuchni gruzińskiej.

    Dosłownie każdy region kraju, każda miejscowość ma swój własny przepis na to danie. Jedyną rzeczą, która pozostaje niezmieniona jest bogactwo przypraw, które tworzą ten niezapomniany głęboki, bogaty i oryginalny smak.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Skład przyprawy do Kharcho
    Gruzińskie gospodynie same zaopatrują się w przyprawy do Charczo, stosując swoje ulubione, sprawdzone przez czas i starannie skalibrowane proporcje. Ale jest możliwe kupić gotowe mieszanki oparte na tradycyjnych przepisach na zupę Kharcho.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, curry, czerwona papryka, nagietki (szafran imeretyjski), sól.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–5.08 g
    • tłuszcz–1.75 g
    • węglowodany–23.17 g
    • 116.5 Kcal/487.4 kJ
  • Przyprawy gruziński

    PRZYPRAWA DO RYB

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Przyprawa do ryb jest mieszanką naturalnych przypraw, jest uniwersalną przyprawą do ryb i doskonale nadaje się do przyrządzania wszelkich potraw z ryb: ryb smażonych, gotowanych, pieczonych, kotletów rybnych, zup i sosów.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Przydatne właściwości
    Ta aromatyczna przyprawa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo użyteczna, ponieważ łączy w sobie wszystkie dobroczynne właściwości zawartych w niej przypraw i korzeni!

    Składniki: koper, pietruszka, kwas cytrynowy, sól, tymianek, mięta.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–8.46 g
    • tłuszcz–4.40 g
    • węglowodany–37.80 g
    • 206.8 Kcal/865.3 kJ
  • Przyprawy gruziński

    PRZYPRAWA DO KURCZAKA I DROBIU

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Przyprawa do kurczaka – Przyprawa jest specjalnie dobrana do potraw z mięsa kurczaka. Podkreśla smak i aromat Twojej potrawy oraz nadaje jej złocisty kolor, czyniąc ją jeszcze bardziej apetyczną!

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Przydatne właściwości
    Ta aromatyczna przyprawa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo użyteczna, ponieważ łączy w sobie wszystkie użyteczne właściwości zawartych w niej przypraw i korzeni!

    Składniki: czosnek, kolendra, papryka, kozieradka błękitna (utsho suneli), kminek, bazylia, kwas cytrynowy, czerwona papryka, sól.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–9.59 g
    • tłuszcz–7.53 g
    • węglowodany–54.29 g
    • 307 Kcal/1284.5 kJ
  • Przyprawy gruziński

    PRZYPRAWA DO MIĘS

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Gruzińska przyprawa do mięsa to mieszanka naturalnych przypraw, które doskonale komponują się z mięsem i nadają mu aromat, soczystość i smak prawdziwych tradycji kuchni gruzińskiej.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Składniki: czosnek, kolendra, kozieradka błękitna (utsho suneli), kminek, cząber, papryka, sól, kwas cytrynowy, czerwona papryka, czarny pieprz.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–1.5 g
    • tłuszcz–0.0 g
    • węglowodany–5.0 g
    • 24.8 Kcal / 103.8 kJ
  • Przyprawa kolendra mielona

    PRZYPRAWA KOLENDRA MIELONA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Kolendra jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin przyprawowych na świecie, znaną od czasów starożytnych i uprawianą w krajach azjatyckich i śródziemnomorskich od około trzech tysięcy lat.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Kolendra idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu.

    Przydatne właściwości kolendry
    Kolendra to przyprawa, która jest nasycona wieloma pożytecznymi substancjami dla ludzkiego organizmu. Dlatego też przyprawa ta jest tak cenna w kuchni i innych przyprawach.

    Składniki: kolendra.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–1.5 g
    • tłuszcz–0.0 g
    • węglowodany–5.0 g
    • 24.8 Kcal / 103.8 kJ
  • Przyprawy gruziński

    PRZYPRAWA KOLENDRA MIELONA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Kolendra jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin przyprawowych na świecie, znaną od czasów starożytnych i uprawianą w krajach azjatyckich i śródziemnomorskich od około trzech tysięcy lat.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Kolendra idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu.

    Przydatne właściwości kolendry
    Kolendra to przyprawa, która jest nasycona wieloma pożytecznymi substancjami dla ludzkiego organizmu. Dlatego też przyprawa ta jest tak cenna w kuchni i innych przyprawach.

    Składniki: kolendra.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–1.5 g
    • tłuszcz–0.0 g
    • węglowodany–5.0 g
    • 24.8 Kcal / 103.8 kJ
  • Przyprawy gruziński

    CHMELI SUNELI
    KHMELI SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Khmeli Suneli jest najbardziej znaną i popularną gruzińską przyprawą. Wiele gospodyń domowych ma to w swoich kuchniach, nawet te, które nie gotują kaukaskich potraw.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Chmiel-suneli jest idealny do duszonych warzyw, lekkich zup, a nawet dań rybnych.
    A dla tych, którzy kochają kuchnię gruzińską, jest ona niezbędna. Bez chmieli-suneli nie da się obejść bez charczo, czachochbili, saciwi, dodaj to do gruzińskiej adziki.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, nagietki (szafran imeretyjski).

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–14.05 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–38.4 g
    • 231 Kcal/966.5 kJ.
  • Przyprawy gruziński

    UCCHO SUNELI

    UTSHO SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Uccho-suneli jest narodową przyprawą gruzińską, która ma szczególny smak i nadaje wszystkim potrawom, które zawierają tę przyprawę, delikatny orzechowy aromat.

    Wiadomo, że Utsho-suneli uzyskiwany jest z rośliny, która nazywana jest kozieradką niebieską. W zwykłym stanie niebieski kozieradka nie różni się niezwykłymi właściwościami ani szczególnym smakiem. Ale jeśli zostanie wysuszona, roślina zamienia się w niezwykle pachnącą przyprawę, która jest częścią wielu innych przypraw.

    Utsho Suneli to jest kozieradka niebieska – wailz.pl

    Utsho-sunneli wkłada się do potraw z jagnięciny i ryby, aby podkreślić delikatny orzechowy smak głównego produktu. A ta przyprawa jest niezbędna dla mięsa kurczaka i ptaków w ogóle.

    Sprawia, że smak kurczaka, kaczki, indyka i przepiórek staje się jaśniejszy, bogatszy i bardziej wyrafinowany.

    Składniki: utsho suneli (kozieradka błękitna).

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10.95 g
    • tłuszcz–3.26 g
    • węglowodany–38.31 g
    • 255 Kcal / 1066.9 kJ.
  • Satsebeli, sacebeli

    MEGRELIAN ADJIKA 1

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Składniki: sól (56%), czerwona papryczka chili, czerwona papryka gorzka, mielona niebieska kozieradka (uccho suneli), czosnek, mielona kolendra.

    Waga: 130 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 72 Kcal (304.5 kJ)

  • Satsebeli, sacebeli

    MEGRELIAN ADJIKA 2

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Składniki: sól (56%), czerwona papryczka chili, mielona niebieska kozieradka (uccho suneli), czosnek, mielona kolendra.

    Waga: 120 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 72 Kcal (304.5 kJ)

  • Promocja! przyprawa bez gmo

    UCCHO SUNELI

    UTSHO SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Uccho-suneli jest narodową przyprawą gruzińską, która ma szczególny smak i nadaje wszystkim potrawom, które zawierają tę przyprawę, delikatny orzechowy aromat.

    Wiadomo, że Utsho-suneli uzyskiwany jest z rośliny, która nazywana jest kozieradką niebieską. W zwykłym stanie niebieski kozieradka nie różni się niezwykłymi właściwościami ani szczególnym smakiem. Ale jeśli zostanie wysuszona, roślina zamienia się w niezwykle pachnącą przyprawę, która jest częścią wielu innych przypraw.

    Utsho Suneli to jest kozieradka niebieska – wailz.pl

    Utsho-sunneli wkłada się do potraw z jagnięciny i ryby, aby podkreślić delikatny orzechowy smak głównego produktu. A ta przyprawa jest niezbędna dla mięsa kurczaka i ptaków w ogóle.

    Sprawia, że smak kurczaka, kaczki, indyka i przepiórek staje się jaśniejszy, bogatszy i bardziej wyrafinowany.

    Składniki: utsho suneli (kozieradka błękitna).

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10.95 g
    • tłuszcz–3.26 g
    • węglowodany–38.31 g
    • 255 Kcal / 1066.9 kJ.
  • przyprawa bez gmo

    CHMELI SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Khmeli Suneli jest najbardziej znaną i popularną gruzińską przyprawą. Wiele gospodyń domowych ma to w swoich kuchniach, nawet te, które nie gotują kaukaskich potraw.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Chmiel-suneli jest idealny do duszonych warzyw, lekkich zup, a nawet dań rybnych.
    A dla tych, którzy kochają kuchnię gruzińską, jest ona niezbędna. Bez chmieli-sunali nie da się obejść bez kharcho, chahohbili, satsivi, dodaj to do gruzińskiej adjiki.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, nagietki (szafran imeretyjski).

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–14.05 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–38.4 g
    • 231 Kcal/966.5 kJ.
  • Promocja! przyprawa bez gmo

    SÓL SWAŃSKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sól Swańska jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.
    Dzięki swojej kompozycji przyprawa ta doskonale komponuje się z gorącymi daniami (w tym zupami) i sosami.
    Smak potraw rybnych i mięsnych rozciąga się daleko wokoło.

    Składniki: sól, kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, nagietki (szafran imeretyjski), czerwona papryka, kminek, czosnek.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu:

    • białko–14.08 g
    • tłuszcz–7.74 g
    • węglowodany–41.4
    • 220.7 Kcal/923.4 kJ.

    Przyprawa do zup, sosów, mięsa, kanapek, potraw grillowanych, sałatek, grzybów, ryb, marynowania mięs i warzyw, itp.

  • Promocja! przyprawa bez gmo

    SUCHA ADZIKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Ostra pasta adzika połączona z daniami z grilla, pieczonym mięsem, cukinią, bakłażanami, pulpetami, szaszłykami, makaronami, nachosami, frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami doda idealnej ostrości przekąskom. Niezależnie, czy chcesz jej dodać do potraw mięsnych, czy wegetariańskich: zwykły pikantny ketchup, ostawiamy na półkę, bo lepszym dopełnieniem ostrego smaku i aromatu jest właśnie Adzika.

    Składniki: czerwona papryczka chili, mielona niebieska kozieradka, sól, czosnek, mielona kolendra.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 45.5 Kcal (190kJ)

  • Przyprawy gruziński

    SUCHA ADZIKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Ostra pasta adzika połączona z daniami z grilla, pieczonym mięsem, cukinią, bakłażanami, pulpetami, szaszłykami, makaronami, nachosami, frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami doda idealnej ostrości przekąskom. Niezależnie, czy chcesz jej dodać do potraw mięsnych, czy wegetariańskich: zwykły pikantny ketchup, ostawiamy na półkę, bo lepszym dopełnieniem ostrego smaku i aromatu jest właśnie Adzika.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), czerwona papryka, czosnek, kolendra mielona, sól.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu:

    białko–3.2 g
    tłuszcz–2.5 g
    węglowodany–10.5 g
    77.3 Kcal /323.4 kJ

  • Przyprawy gruziński

    SÓL SWAŃSKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sól Swańska jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.
    Dzięki swojej kompozycji przyprawa ta doskonale komponuje się z gorącymi daniami (w tym zupami) i sosami.
    Smak potraw rybnych i mięsnych rozciąga się daleko wokoło.

    Składniki: sól, kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, nagietki (szafran imeretyjski), czerwona papryka, kminek, czosnek.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu:

    • białko–14.08 g
    • tłuszcz–7.74 g
    • węglowodany–41.4
    • 220.7 Kcal/923.4 kJ.

    Przyprawa do zup, sosów, mięsa, kanapek, potraw grillowanych, sałatek, grzybów, ryb, marynowania mięs i warzyw, itp.

  • Sól swańska Out of stock

    SÓL SWAŃSKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sól Swańska jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.
    Dzięki swojej kompozycji przyprawa ta doskonale komponuje się z gorącymi daniami (w tym zupami) i sosami.
    Smak potraw rybnych i mięsnych rozciąga się daleko wokoło.

    Składniki: sól, kozieradka, kolendra, kminek, nagietek, pieprz, szafran, czosnek.

    Waga: 160 g

    Przyprawa do zup, sosów, mięsa, kanapek, potraw grillowanych, sałatek, grzybów, ryb, marynowania mięs i warzyw, itp.

Przyprawy to kategoria dodatków do żywności, których głównym celem jest poprawa smaku gotowych dań. Są one podzielone na dwie duże grupy – naturalne i sztuczne. Przyprawy pochodzenia naturalnego produkowane są głównie z surowców roślinnych – nasiona są suszone, a zioła i korzenie po usunięciu wilgoci są wcierane w proszek. W tej formie pachnące produkty są przechowywane dłużej i łatwiejsze w użyciu. Historycy sugerują, że większość przypraw pochodziła z kultury indyjskiej, gdzie były one używane nie tylko do poprawy smaku żywności, ale także w leczeniu chorób zakaźnych.

PRZYPRAWY – Wailz.pl

Wiele przypraw jest uniwersalnych – można je dodawać do niesłodzonych potraw z warzyw, mięsa i ryb, a także do wypieków, wyrobów cukierniczych i innych deserów. Przyprawy pomagają odkryć podstawowy smak potraw i nadają im nowe odcienie. Niektóre naturalne dodatki pobudzają apetyt i są zalecane do celów terapeutycznych.