DŻEMY | KONFITURY

DŻEM | KONFITURA

Historia Dżemu
Konfitura jest rodzajem dżemu. Historia jego powstania sięga czasów starożytnych.
Pierwsza wzmianka o tym produkcie znajduje się w “Historii Naturalnej Pliniusza Starszego”, opracowanej w 77 roku przed naszą erą.
W tamtych czasach konfitura była daniem z owoców gotowanych w miodzie i była kosztowną przyjemnością dostępną tylko dla uprzywilejowanych warstw społecznych.

Konfitura była daniem z owoców gotowanych w miodzie – Wailz.pl

Uważa się, że współczesny dżem po raz pierwszy pojawił się na Węgrzech na początku XVII wieku. Sama nazwa “dżem” ma francuskie korzenie. Francuzi w znacznym stopniu przyczynili się do poprawy tego deseru.
Na przykład we Francji żelatyna była używana do zagęszczania dżemu. W XIX wieku do produkcji dżemów zaczęto używać taniego cukru buraczanego, dlatego konfitura pyszny i zdrowy deser upowszechnił się.

Dżem pyszny i zdrowy deser – Wailz.pl

Użyteczne właściwości dżemu

Dżem zawiera dużą ilość witamin, minerałów, a także błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Konfitura jest przygotowywany na wysokim ogniu w specjalnych urządzeniach próżniowych, co pozwala na zaoszczędzenie większości użytecznych substancji z naturalnych składników, które tworzą jego podstawę. Ponadto dżem zawiera produkty takie jak agar i żelatyna.
Z alg morskich produkuje się agar-agar, który czyni ten produkt bogatym w jod, żelazo i wapń. Jego podstawowe właściwości to zdolność do oczyszczania organizmu i krwi oraz pobudzania wątroby.
Z kolei żelatyna jest obficie nasycona kolagenem, który jest niezbędny dla mózgu i układu nerwowego. Wzmacnia mięsień sercowy i poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów [Sklep Wailz.pl – dżem bez konserwantów].
Dżem zawiera również pektynę, substancję mającą na celu naturalne oczyszczenie i ogólne odmłodzenie. Nie tak dawno temu w produkcji pojawiły się konfiskaty na bazie fruktozy. Ta wersja nie zawiera cukru, więc jest idealna dla osób z cukrzycą lub po prostu trzymających się zdrowej diety.

Zastosowanie dżemu

Dżem to przede wszystkim popularny, rozpowszechniony deser.
Danie to jest galaretką z dodatkiem pokruszonych lub całych małych owoców gotowanych z owocami. W niektórych przypadkach dodaje się pektyny lub inne środki żelujące.

dżem jak dodatek do wypieków – wailz.pl

Konfitura może być stosowana jako samodzielne danie, jak również jako nadzienie do różnych wypieków.
Jest on częścią wielu rodzajów wyrobów piekarniczych. Wiele osób używa dżemu jako dodatku do innych potraw.  Konfitura może być dodawana np. w kaszce, używany do wyrobu słodkich kanapek, podawany z naleśnikami, klapkami i zapiekankami [Dżem gruziński w Krakowie – Wailz.pl].

Rodzaje dżemów

Dżem z brzoskwiń cena
Dżem z jeżyn cena
Dżem z figi cena
Dżem z dyni cena
Dżem z malin cena
Dżem z wiśni cena
Dżem z truskawek cena
Konfitura z czereśni cena
Konfitura z mandarynek cena
Konfitura z orzecha włoskiego cena

Dżem i konfitura kupić w sklepie Wailz.pl [Dżem ormiański w Warszawie – Wailz.pl]