PRZYPRAWY

Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

  • sól swańska, przyprawy z Gruzji

    SÓL SWAŃSKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sól Swańska jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.
    Dzięki swojej kompozycji przyprawa ta doskonale komponuje się z gorącymi daniami (w tym zupami) i sosami.
    Smak potraw rybnych i mięsnych rozciąga się daleko wokoło.

    Składniki: sól, kozieradka, kolendra, kminek, nagietek, pieprz, szafran, czosnek.

    Waga: 160 g

    Przyprawa do zup, sosów, mięsa, kanapek, potraw grillowanych, sałatek, grzybów, ryb, marynowania mięs i warzyw, itp.

Przyprawy to kategoria dodatków do żywności, których głównym celem jest poprawa smaku gotowych dań. Są one podzielone na dwie duże grupy – naturalne i sztuczne. Przyprawy pochodzenia naturalnego produkowane są głównie z surowców roślinnych – nasiona są suszone, a zioła i korzenie po usunięciu wilgoci są wcierane w proszek. W tej formie pachnące produkty są przechowywane dłużej i łatwiejsze w użyciu. Historycy sugerują, że większość przypraw pochodziła z kultury indyjskiej, gdzie były one używane nie tylko do poprawy smaku żywności, ale także w leczeniu chorób zakaźnych.

PRZYPRAWY – Wailz.pl

Wiele przypraw jest uniwersalnych – można je dodawać do niesłodzonych potraw z warzyw, mięsa i ryb, a także do wypieków, wyrobów cukierniczych i innych deserów. Przyprawy pomagają odkryć podstawowy smak potraw i nadają im nowe odcienie. Niektóre naturalne dodatki pobudzają apetyt i są zalecane do celów terapeutycznych.