PRZYPRAWY

Wyświetlanie wszystkich wyników: 9

  • gruzińskie przyprawy, suscha adzika

    SUCHA ADZIKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Ostra pasta adzika połączona z daniami z grilla, pieczonym mięsem, cukinią, bakłażanami, pulpetami, szaszłykami, makaronami, nachosami, frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami doda idealnej ostrości przekąskom. Niezależnie, czy chcesz jej dodać do potraw mięsnych, czy wegetariańskich: zwykły pikantny ketchup, ostawiamy na półkę, bo lepszym dopełnieniem ostrego smaku i aromatu jest właśnie Adzika.

    Składniki: czerwona papryczka chili, mielona niebieska kozieradka, sól, czosnek, mielona kolendra.

    Waga: 15 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 45.5 Kcal (190kJ)

  • gruzińskie przyprawy, swańska sól

    SÓL SWAŃSKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sól Swańska jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.
    Dzięki swojej kompozycji przyprawa ta doskonale komponuje się z gorącymi daniami (w tym zupami) i sosami.
    Smak potraw rybnych i mięsnych rozciąga się daleko wokoło.

    Składniki: kozieradka, czerwona papryczka chili, czosnek, sól, kminek, nagietek.

    Waga: 15 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 38.3 Kcal (160kJ)

    Przyprawa do zup, sosów, mięsa, kanapek, potraw grillowanych, sałatek, grzybów, ryb, marynowania mięs i warzyw, itp.

  • przyprawa bez gmo

    SÓL SWAŃSKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sól Swańska jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.
    Dzięki swojej kompozycji przyprawa ta doskonale komponuje się z gorącymi daniami (w tym zupami) i sosami.
    Smak potraw rybnych i mięsnych rozciąga się daleko wokoło.

    Składniki: sól, kozieradka, kolendra, kminek, nagietek, pieprz, szafran, czosnek.

    Waga: 160 g

    Przyprawa do zup, sosów, mięsa, kanapek, potraw grillowanych, sałatek, grzybów, ryb, marynowania mięs i warzyw, itp.

  • Satsebeli, sacebeli

    MEGRELIAN ADJIKA 2

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Składniki: sól (56%), czerwona papryczka chili, mielona niebieska kozieradka (uccho suneli), czosnek, mielona kolendra.

    Waga: 120 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 72 Kcal (304.5 kJ)

  • Satsebeli, sacebeli

    MEGRELIAN ADJIKA 1

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Składniki: sól (56%), czerwona papryczka chili, czerwona papryka gorzka, mielona niebieska kozieradka (uccho suneli), czosnek, mielona kolendra.

    Waga: 130 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 72 Kcal (304.5 kJ)

  • przyprawa bez gmo

    CHMELI SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Khmeli Suneli jest najbardziej znaną i popularną gruzińską przyprawą. Wiele gospodyń domowych ma to w swoich kuchniach, nawet te, które nie gotują kaukaskich potraw.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Chmiel-suneli jest idealny do duszonych warzyw, lekkich zup, a nawet dań rybnych.
    A dla tych, którzy kochają kuchnię gruzińską, jest ona niezbędna. Bez chmieli-sunali nie da się obejść bez kharcho, chahohbili, satsivi, dodaj to do gruzińskiej adjiki.

    Waga: 500 g

  • przyprawa bez gmo

    UCCHO SUNELI

    UTSHO SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Uccho-suneli jest narodową przyprawą gruzińską, która ma szczególny smak i nadaje wszystkim potrawom, które zawierają tę przyprawę, delikatny orzechowy aromat.

    Wiadomo, że Utsho-suneli uzyskiwany jest z rośliny, która nazywana jest kozieradką niebieską. W zwykłym stanie niebieski kozieradka nie różni się niezwykłymi właściwościami ani szczególnym smakiem. Ale jeśli zostanie wysuszona, roślina zamienia się w niezwykle pachnącą przyprawę, która jest częścią wielu innych przypraw.

    Utsho Suneli to jest kozieradka niebieska – wailz.pl

    Utsho-sunneli wkłada się do potraw z jagnięciny i ryby, aby podkreślić delikatny orzechowy smak głównego produktu. A ta przyprawa jest niezbędna dla mięsa kurczaka i ptaków w ogóle.

    Sprawia, że smak kurczaka, kaczki, indyka i przepiórek staje się jaśniejszy, bogatszy i bardziej wyrafinowany.

    Składniki: utsho suneli (kozieradka błękitna).

    Waga: 1000 g

  • przyprawa bez gmo

    SÓL SWAŃSKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sól Swańska jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.
    Dzięki swojej kompozycji przyprawa ta doskonale komponuje się z gorącymi daniami (w tym zupami) i sosami.
    Smak potraw rybnych i mięsnych rozciąga się daleko wokoło.

    Składniki: kozieradka, czerwona papryczka chili, czosnek, sól, kminek, nagietek.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 38.3 Kcal (160kJ)

    Przyprawa do zup, sosów, mięsa, kanapek, potraw grillowanych, sałatek, grzybów, ryb, marynowania mięs i warzyw, itp.

  • przyprawa bez gmo

    SUCHA ADZIKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Ostra pasta adzika połączona z daniami z grilla, pieczonym mięsem, cukinią, bakłażanami, pulpetami, szaszłykami, makaronami, nachosami, frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami doda idealnej ostrości przekąskom. Niezależnie, czy chcesz jej dodać do potraw mięsnych, czy wegetariańskich: zwykły pikantny ketchup, ostawiamy na półkę, bo lepszym dopełnieniem ostrego smaku i aromatu jest właśnie Adzika.

    Składniki: czerwona papryczka chili, mielona niebieska kozieradka, sól, czosnek, mielona kolendra.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 45.5 Kcal (190kJ)

Przyprawy to kategoria dodatków do żywności, których głównym celem jest poprawa smaku gotowych dań. Są one podzielone na dwie duże grupy – naturalne i sztuczne. Przyprawy pochodzenia naturalnego produkowane są głównie z surowców roślinnych – nasiona są suszone, a zioła i korzenie po usunięciu wilgoci są wcierane w proszek. W tej formie pachnące produkty są przechowywane dłużej i łatwiejsze w użyciu. Historycy sugerują, że większość przypraw pochodziła z kultury indyjskiej, gdzie były one używane nie tylko do poprawy smaku żywności, ale także w leczeniu chorób zakaźnych.

PRZYPRAWY – Wailz.pl

Wiele przypraw jest uniwersalnych – można je dodawać do niesłodzonych potraw z warzyw, mięsa i ryb, a także do wypieków, wyrobów cukierniczych i innych deserów. Przyprawy pomagają odkryć podstawowy smak potraw i nadają im nowe odcienie. Niektóre naturalne dodatki pobudzają apetyt i są zalecane do celów terapeutycznych.