Sekret dobrej kuchni tkwi w przyprawach i w aromacie

przyprawa bez gmo
Naturalne dodatki smakowe

Przyprawy to kategoria dodatków do żywności, których głównym celem jest poprawa smaku gotowych dań. Są one podzielone na dwie duże grupy – naturalne i sztuczne. Przyprawy pochodzenia naturalnego produkowane są głównie z surowców roślinnych – nasiona są suszone, a zioła i korzenie po usunięciu wilgoci są wcierane w proszek. W tej formie pachnące produkty są przechowywane dłużej i łatwiejsze w użyciu. Historycy sugerują, że większość przypraw pochodziła z kultury indyjskiej, gdzie były one używane nie tylko do poprawy smaku żywności, ale także w leczeniu chorób zakaźnych.

PRZYPRAWY – Wailz.pl

Wiele przypraw jest uniwersalnych – można je dodawać do niesłodzonych potraw z warzyw, mięsa i ryb, a także do wypieków, wyrobów cukierniczych i innych deserów. Przyprawy pomagają odkryć podstawowy smak potraw i nadają im nowe odcienie. Niektóre naturalne dodatki pobudzają apetyt i są zalecane do celów terapeutycznych.