SOKI NFC: BEZ CUKRU I BEZ WODY

Soki owocowe. Rodzaje soków owocowych i właściwości zdrowotne.

Soki owocowe są cennym źródłem witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych. Obecnie na rynku istnieje szeroka gama soków: bez cukrowych, klarowanych, mętnych, przecierowych, zagęszczonych, pasteryzowanych lub niepasteryzowanych.
Dowiedz się, jaki sok wybrać i jakie są właściwości soków owocowych.
Soki owocowe są produktami wytwarzanymi ze świeżych, dojrzałych owoców, dlatego wartość odżywcza soków owocowych jest podobna do wartości, z których zostały wytworzone.
Soki owocowe są cennym źródłem witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych. Spożycie w umiarkowanych ilościach, w jednej z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców (zalecenia IŻŻ i WHO), przynosi korzyści zdrowotne, w tym zmniejsza ryzyko chorób serca, miażdżycy, nowotworów i opóźnionego starzenia się.

Soki owocowe. Rodzaje soków owocowych.

Ze względu na rodzaj obróbki termicznej ekstrahuje się soki niepasteryzowane (soki o krótkim okresie trwałości), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze oraz najbardziej trwałe – soki pasteryzowane.
Soki owocowe są również klasyfikowane według metody produkcji:

  • soki klarowane – poddane procesowi klarowania i filtracji, bez oznak zmętnienia, soki te mają najniższą zawartość włókien pokarmowych,
  • soki owocowe naturalnie mętne – otrzymywane przez wyciskanie soku owocowego, niepoddawane procesowi klarowania i filtracji, charakteryzujące się obecnością miazgi owocowej,
  • soki owocowe przecierowe – powstają podczas procesu przetarcia owoców, co powoduje zachowanie charakterystycznych dla owoców, z których zostały pozyskane,
  • soki owocowe zagęszczone – produkowane przez odparowanie wody z soków owocowych.

Soki owocowe – właściwości korzystne dla zdrowia

Soki owocowe są źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Są one również bogate w polifenole i karotenoidy, związki antyoksydacyjne. W zależności od sposobu produkcji soku istnieją różnice w zawartości włókien. Jego zawartość jest podobna do soków owocowych mętnych i przecierowych.

Sokowe korzyści zdrowotne:

  • ma korzystny wpływ na układ odpornościowy dzięki obecności witaminy C,
  • zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia,
  • obniżenie ciśnienie krwi,
  • pozytywny wpływ na układ kostny, zwłaszcza na poprawę gęstości kości,
  • opóźnione starzenie się mózgu,
  • zmniejszenie ryzyko zachorowania na raka,
  • ma pozytywny wpływ na skórę poprzez stymulowanie produkcji kolagenu, kondycjonowanie elastyczności skóry i zapobieganie jej się starzeniu,
  • obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
  • zmniejszenie ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca.

Jaki rodzaj soku owocowego powinienem wybrać? Jaki sok owocowy wybrać?

Przy wyborze soku owocowego należy zwrócić uwagę na sposób produkcji soku i jego skład. Sok owocowy nie powinien zawierać substancji słodzących, barwników ani konserwantów. Cukier, który jest regulowany przez dyrektywę Unii Europejskiej, również nie może być dodawany. Naturalne soki bez cukru i dodatków są najlepszym wyborem.
Soki otrzymywane z owoców są podstawowym elementem zdrowej diety.

Zawierają one w swoim składzie wiele witamin i minerałów.
Naturalne soki owocowe są bardzo dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości materiału budowlanego.
Są one również ekspresowym nośnikiem witamin, minerałów i żywych enzymów. Są obecne w naszym ciele przez 15 minut.
Organizm wykorzystuje cenne substancje zawarte w sokach jako materiał budulcowy do odbudowy nowych, zdrowych komórek.
Ponadto, bardzo dobrze alkalizują organizm. Jest to ważne dla wszystkich, zwłaszcza dla tych, którzy tradycyjnie spożywają chleb, nabiał, mięso, cukier i podobne produkty zakwaszające, prowadzą palący tryb życia, przyjmują leki lub żyją w stresie.
Soki owocowe wzmacniają układ odpornościowy i doskonale oczyszczają organizm.

Zobaczmy, jak soki owocowe wpływają na nasze zdrowie:

Wiśnia. Sok wiśniowy.
Sok z wiśni – właściwości:

Skarbiec minerałów i witamin. Zawierają one witaminy A i C, melatoninę, antocyjany i bioflauny.

  • wspomagają w walce z różnymi formami raka.
  • wspomagają zmniejszyć ból, zwłaszcza ból głowy,
  • poprawiają funkcjonowanie pamięci
  • zmniejszają ryzyko zawału serca.
  • wspomagają leczenia chorób pęcherza moczowego
  • lekarstwo na bezsenność
  • bogaty w antyoksydanty
  • wspomagają pracę serca
  • mają właściwości odchudzające

Wartość odżywcza wiśni: antocyjany, potas, witamina C, błonnik, garbniki i kwasy organiczne w ogonkach liściowych.

Granat. Sok granatowy.

Sok z granatów – właściwości:

  • pomaga w chorobach naczyniowych i miażdżycy.
  • przywraca witalność i zwiększa wydajność organizmu.
  • zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym
  • zwiększa odporność organizmu
  • reguluje poziom cholesterolu
  • opóźnia proces budowy tkanki tłuszczowej
  • wspomaga leczenie przeciwzapalne
  • pomaga w leczeniu raka (np. płuc, okrężnicy, skóry, klatki piersiowej).
  • leczy choroby prostaty

Jagody. Sok jagodowy.

Sok z jagód – właściwości

  • zapobiegają rakowi.
  • walczą z wolnymi radykałami.
  • zapobiegają udarom i demencji.
  • opóźniają proces się starzenia.
  • chronią naczynia krwionośne przed zapaleniem
  • pozytywnie wpływają na oczy
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
  • pomagają regulować poziom cukru we krwi, więc nazywa się je roślinną insuliną.
  • uszczelniają błonę śluzową żołądka.
  • redukują poziom szkodliwy cholesterol.
  • regulują ciśnienie krwi
  • sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej elastyczne.
  • neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii
  • spowalniają ruchy robaczkowe jelit
  • neutralizują zatrucia, usuwając toksyny.
  • wzmacniają naczynia włoskowate, czyniąc je odpornymi na cholesterol.
  • ze względu na wysoką zawartość garbników mają działanie bakteriobójcze.
  • wzmacniają kości.
  • energetyzują
  • chronią przed pylicą

Wartość odżywcza jagód:  Witaminy: A, witaminy z grupy B, C, PP, P, K, K.  Minerały: potas, mangan, selen, cynk, miedź. Inne: gabrniki, glukokininy, beta-karoten, pektyny, flawonoidy, polifenole, antocyjany.

Jeżyna. Sok jeżynowy.

Sok z jeżyny – właściwości

Sok jeżynowy jest na wszystko, od raka do bólu gardła.

Jak działa sok jeżynowy?

Mają działanie przeciwnowotworowe – szczególnie zapobiegają nowotworom okrężnicy i wątroby.

  • zapobiega chorobom płuc.
  • chronią przed udarami.
  • zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • opóźniają proces się starzenia. Przyspieszają syntezę kolagenu i wzmacniają naczynia krwionośne.
  • zapobiegają chorobom serca.
  • ze wszystkich owoców, są najlepszym źródłem antyoksydantów.
  • zmniejszają ryzyko zwyrodnienia żółtej plamki.
  • regulują ciśnienie krwi
  • wzmacniają kości.
  • łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
  • pomagają utrzymać normalny poziom cukru we krwi
  • przyspieszają przemianę materii (metabolizm).
  • dają poczucie sytości
  • zapobiegają zaparciom. Sok jeżynowy z wodą destylowaną jest znanym środkiem przeczyszczającym.
  • pomaga również przy krwawieniu dziąseł.
  • dodają energii.

Wartość odżywcza jeżyny: Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, kwas foliowy. Minerały: potas, wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, sód, fosfor.  Inne: antocyjany, kwas elagowy, kwasy fenolowe (przeciwutleniacze), włókno, tiamina, ryboflawina, niacyna, beta-karoten.

Śliwki. Sok śliwkowy.

Sok ze śliwek – właściwości.

  • antybakteryjne i antyoksydacyjne.
  • poprawia funkcjonowanie układu trawiennego
  • zapobiega rakowi jelita grubego
  • działa uspokajająco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie.

Wartość odżywcza śliwki:  Witaminy: A, C, E i z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, pektyna, błonnik, polifenole.
Soki owocowe są doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników, są zdrowe i smaczne.
Soki na naszej stronie internetowej są wolne od barwników i konserwantów.
Aby jak najlepiej wykorzystać wartości odżywcze owoców i ujawnić ich bogaty smak, wystarczy kupić je u nas i spróbować.
To jest szybkie i niedrogie. Jedyne co musisz zrobić, to kupić go, a rezultat nie sprawi, że będziesz długo czekać.
Nasz sok jest pyszny, zdrowy, a jednocześnie uzupełnia organizm o wszystkie niezbędne witaminy i minerały.
Nasze soki owocowe nie zawierają konserwantów. Sok bez cukru wyciskany jest bezpośrednio z najlepszych owoców, dzięki czemu możemy zagwarantować najlepszy smak oraz jakość. Zapraszamy do zapoznania się z produktami dostępnymi w naszym sklepie.

Sklep internetowy z naturalnymi sokami owocowymi. Soki owocowe w sklepie wailz.pl.

Kupić soki owocowe:

Sok z granatu kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok z  jeżyn kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok z  jagód kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok ze śliwek kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok z wiśni kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ