Adjika jest przystawką lub sosem na bazie papryki z dodatkiem ostrej papryki i przypraw.
Ormiańska Adżika ma wyrazisty jaskrawo paprykowy smak. Gruzińska i Abchaska mają gęstszą konsystencję i charakteryzują się charakterystycznym aromatem kolendry i przypraw.

Adzika, Ajika
ADZIKA KUP TERAZ

ADJIKA | ADZIKA
Ze względu na niską kaloryczność i naturalny skład jest odpowiedni dla osób stosujących odżywianie i prowadzących zdrowy styl życia. W procesie produkcji nie stosuje się żadnych sztucznych konserwantów, GMO, środków aromatyzujących ani dodatków smakowych, dlatego nasza adjika jest naturalna i wysokiej jakości.
Adzika od dawna jest szeroko stosowana w kuchni kaukaskiej, więc niektórzy uważają ją za przyprawę kaukaską, gruzińską lub ormiańską.
Tradycyjne gotowanie adjiki jest żmudnym procesem: suszone na słońcu strąki papryki, wraz z czosnkiem i przyprawami, są dokładnie rozdrabniane na jednolitą masę przy użyciu dwóch płaskich kamieni.
Nowoczesna produkcja adżyki, dzięki maszynom do mielenia mięsa i blenderom, stała się łatwiejsza, ale smakosze preferują świeżą adżykę gotowaną w starej technologii. Czerwona ostra papryka jest podstawą kompozycji Adziki, to on, a nie pomidory, daje prawdziwy Adjika ciemnoczerwony kolor.W klasycznym przepisie Adziki nie było pomidorów – Wailz.plW klasycznym przepisie w ogóle nie było adziki pomidorowej. Z czasem główny przepis na gotowanie adjika rozwinął wiele odmian: adzika pomidorowa, adzika sałatkowa, adzika chrzanowa. Adzika z orzechami jest używana jako sos do wielu gruzińskich potraw. Adjika z jabłkami ma bardziej delikatny smak i aromat. Czerwona Adjika nie jest też dogmatem – jest też zielona adjika.

Co sprawia, że adzika zielona jest łatwa do zrozumienia – pikantny i sałatkowy zielony pieprz z dużą ilością pikantnej zieleni. Zielona adjika jest używana do sosów jako przyprawa do zup i produktów mlecznych. Nie nadaje się jako przyprawa do smażenia. Do tego celu używa się czerwonego sosu Adzika. [Zielona adjika do zupy – wailz.pl]
Każda potrawa z adjiką ma niepowtarzalny smak. Dowiesz się o tym, korzystając z przepisów z naszej strony internetowej. Kaczka i kurczak z adjiką, wieprzowina i inne rodzaje mięsa z adziką, bakłażany w adzike, gotowane według naszych przepisów, będą ozdobą Państwa stołu.
Stosowanie adjiki zostało potwierdzone przez lekarzy: ma działanie przeciwwirusowe, poprawia przemianę materii i pobudza trawienie. Pikantna Adzika powinna być spożywana bez fanatyzmu – wartość kaloryczna Adziki jest niska, ale w dużych ilościach może powodować podrażnienia błony śluzowej żołądka.
O produkcie
Adzika jest pikantną przyprawą jak pasta. Może być czerwony lub zielony (w zależności od użytej do jego przygotowania papryki).Adzika zazwyczaj składa się z: pieprzu (czerwonego lub zielonego), czosnku, soli, przypraw i korzennych ziół. Często do adziki dodaje się przecier jabłkowy, pomidorowy lub marchewkowy, ale takiej przyprawy nie można już nazwać adziką w całym znaczeniu tego słowa.
Smak i aromat
Pikantna przyprawa o bogatym, korzennym smaku.
Fakty historyczne
Istnieje kilka wersji tej przyprawy. Według najczęstszego z nich, Adjika pojawił się dzięki pasterzom. Wiosną jeździli w góry, aby wypasać swoje owce, a ich właściciele dawali im mieszankę soli i pieprzu na paszę dla bydła. Sól sprawiła, że owce stały się spragnione – zaczęły pić i jeść więcej, dzięki czemu szybciej przybierały na wadze. Do mieszanki dodawano pieprz, aby pasterze nie kradli soli (w tym czasie był to bardzo cenny produkt). Jednak zaradni ludzie potrafili znaleźć wyjście: używali mieszanki jako przyprawy, dodając przyprawy i korzenne zioła.
Tak powstała Adzika.
Możesz kupić
Ulubiona przyprawa Adjika często spotykana w sklepach. Każdy producent ma swoją własną interpretację mieszanki, jej składu i jakości. Adjika musi zawierać pieprz i czosnek – dla przyprawy, a cały zestaw przypraw dla pikantnego smaku.Adzika jest unikalną i doskonale mieszankę przypraw – wailz.plAdzika zawiera unikalną i doskonale harmonizującą mieszankę przypraw, która słusznie może być uznana za klasyczną adjikę.
Adzikę można kupić w sklepie internetowym Wailz. Niskie ceny od producenta, szeroki wybór, dostawa w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu i całej Polsce. Adjika jest Gruzinką, a Adjika Ormianką.
Adjika jest dostępna w następujących formach:
Sos Adzika w najmniejszej objętości – 190 gramów, w największej – 540 g, również Adzika 260 g, 280 g, 340 g.
Adzika z Gruzji, Adzika z Armenii.
Zastosowanie do gotowaniaAdjika jest uniwersalna i pasuje do prawie każdej potrawy. Czerwona Adzika jest uważana za najbardziej pikantną – podaje się ją do dań mięsnych, rybnych i warzywnych, a także zup. Adjika zielona jest nieco delikatniejsza – dodaje się ją do gulaszu, drobiu, gulaszu warzywnego i sosów, to właśnie ją polecamy do podania z bakłażanem i kawiorem cukinii.Ponadto, adzika jest często używana do przygotowania drobiu – przed pieczeniem należy posmarować mięso warstwą przypraw, aby uzyskać pyszną skórkę!
Zastosowania medyczne
Przyprawa ta wzmacnia układ odpornościowy, poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm z płytek cholesterolowych i normalizuje proces trawienia.
Ekspercka porada
Oprócz pieprzu, czosnku i soli do adżyki można dodać następujące przyprawy i korzenne zioła: bazylia, utsho-suneli, koper, kolendra, cząber, liść laurowy, majeranek i szafran.