Adzika

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

  • Dżem bez konserwantów, konfitura, przetwory z Armenii Out of stock

    ADZIKA | ADJIKA 

    NATURALNY SOS Z CZERWONEJ PAPRYKI.
    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

     

    Adzika to jest pikantna masa przypominająca pastę. Sos z czerwonej papryki jest ulubioną potrawą wielu ludzi.
    Adjika jest produkowana z najświeższej czerwonej papryki rosnącej tylko w Armenii, z dodatkiem pomidorów, czosnku i przypraw [Adzika przepis – Wailz.pl].

    Bogaty smak Adjiki sprawia, że każda potrawa jest wyjątkowa, pobudza apetyt i poprawia trawienie.

     Adzika z papryki polecana do dań mięsnych na ciepło – Wailz.pl

    Składniki: papryka czerwona, papryka czerwona ostra (chili), pomidory (pasta pomidorowa), zmielony czarny pieprz, zmielony czerwony pieprz, czosnek, cukier, sól, zmielona kolendra, olej roślinny

    Waga netto: 260 g

    Wartość odżywcza na 135 g produktu:
    tłuszcz – 0.0 g
    tłuszcze nasycone – 0.0 g
    cholesterol – 0.0 g
    sód – 3.0 mg
    węglowodany – 9.0 g
    cukier – 6.0 g
    błonnik – 2.0 g
    białko – 1.0 g

    Witaminy:
    A – 79%
    C – 385%
    Wapń – 1.0%
    Żelazo – 3.0%

    Wartość energetyczna: 38 kcal/253 kJ

  • Dżem bez konserwantów, konfitura, przetwory z Armenii Out of stock

    ADJIKA | ADZIKA 

    NATURALNY SOS PAPRYKOWY PIKANTNY.
    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

     

    Adjika to jest pikantna masa przypominająca pastę. Sos z czerwonej papryki jest ulubioną potrawą wielu ludzi.
    Adzika jest produkowana z najświeższej papryki rosnącej tylko w Armenii, z dodatkiem pomidorów, czosnku i przypraw [Adzika przepis – Wailz.pl].

    Bogaty smak Adziki sprawia, że każda potrawa jest wyjątkowa, pobudza apetyt i poprawia trawienie.

     Adjika z papryki polecana do dań mięsnych na ciepło – Wailz.pl

    Składniki: papryka czerwona, pomidory (pasta pomidorowa), zmielony czerwony pieprz, czosnek, cukier, sól, olej roślinny, zmielona kolendra, ocet.

    Waga netto: 260 g

    Wartość odżywcza na 100 g produktu:
    białko–1 g
    tłuszcz–4.5 g,
    węglowodany–4.5 g

    Wartość energetyczna: 61 kcal/253 kJ

  • Naturalne Gruzińskie Sosy Out of stock

    ADJIKA | ADZIKA Czerwona

    NATURALNY SOS PAPRYKOWO-KORZENNY.
    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców. Przepyszny sos z prawdziwej papryki.
    Adzika czerwona to jest gęsty sos/pasta, uwielbiany przez zwolenników ostrzejszych smaków.

    Adjika to jest przepyszny sos z prawdziwej papryki – Wailz.pl

    Składniki: czerwona papryka, czerwona ostra papryka, czosnek, sól, przyprawy, ocet.

    Waga netto: 190 g

    Wartość odżywcza na 100 g produktu:
    białko–1,3 g,
    tłuszcz–0,5 g,
    tłuszcze nasycone–0,1 g,
    węglowodany–5,8 g z czego cukru–5,6 g,
    sól–2,5 g.

    Wartość energetyczna: 32,9 Kcal.

  • Adżika, Adjika

    ADJIKA | ADZIKA Zielona

    NATURALNY SOS PAPRYKOWO-KORZENNY.
    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców. Przepyszny sos z prawdziwej papryki.
    Adzika czerwona to jest gęsty sos/pasta, uwielbiany przez zwolenników ostrzejszych smaków.

    Adjika to jest przepyszny sos z prawdziwej papryki – Wailz.pl

    Składniki: ostra zielona papryka, zielona słodka papryka, sól, przyprawy.

    Waga: 190 g

    Wartość odżywcza na 100 g produktu:

    białko–1,3 g
    tłuszcz–0,5 g
    tłuszcze nasycone–0,1 g
    węglowodany–5,8 g
    sól–2,5 g
    Wartość energetyczna: 32,9 Kcal.

  • Naturalny Sos z Gruzji bez konserwantów

    ADZIKA ELIT | ADJIKA

    NATURALNY SOS PAPRYKO-KORZENNY.
    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców. Przepyszny sos z prawdziwej papryki.
    Sos papryko-korzenny jest gęsty sos/pasta, uwielbiany przez zwolenników ostrzejszych smaków.

    Adzika to jest skarb gruzińskie kuchni – Wailz.pl

    Składniki: czerwona papryka, pomidory (pasta pomidorowa), czerwona ostra papryka, cukier, sól, czosnek, cebula, przyprawy, olej roślinny.

    Waga netto: 280 g

    Wartość odżywcza na 100 g produktu:
    białko–2.1 g
    tłuszcz–0.9 g
    tłuszcze nasycone–0.1 g
    węglowodany–10.5 g z czego cukru–9.8 g
    sól–2.5 g

    Wartość energetyczna: 58,5 Kcal.

  • Dżem bez konserwantów, konfitura, przetwory z Armenii Out of stock

    ADZIKA | ADJIKA 

    NATURALNY SOS Z CZERWONEJ PAPRYKI.
    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

    Adzika to jest pikantna masa przypominająca pastę. Sos z czerwonej papryki jest ulubioną potrawą wielu ludzi.
    Adjika jest produkowana z najświeższej czerwonej papryki rosnącej tylko w Armenii, z dodatkiem pomidorów, czosnku i przypraw [Adzika przepis – Wailz.pl].
    Bogaty smak Adjiki sprawia, że każda potrawa jest wyjątkowa, pobudza apetyt i poprawia trawienie.

     Adjika z czerwonej papryki polecana do dań mięsnych na ciepło – Wailz.pl

    Składniki: papryka czerwona, papryka czerwona ostra (chili), czosnek, cebula, pomidory (pasta pomidorowa), olej słonecznikowy, sól, cukier, przyprawy.

    Waga netto: 540 g/500 ml

    Wartość odżywcza na 100 g produktu:
    białko–1 g
    tłuszcz–3.5 g,
    węglowodany–4.5 g

    Wartość energetyczna: 53 kcal/225 kJ

  • Naturalny Sos z Gruzji bez konserwantów

    ADJIKA | ADZIKA Extra

    NATURALNY SOS PAPRYKO-KORZENNY.
    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców. Przepyszny sos z prawdziwej papryki.
    Adzika Extra to jest gęsty sos/pasta papryko-korzenny, uwielbiany przez zwolenników ostrzejszych smaków.

    Prawdziwy gruziński sos – Wailz.pl

    Składniki: pomidory, czerwona papryka, czerwona ostra papryka, świeże zioła, przyprawy,  ocet.

    Waga netto: 340 g

    Wartość odżywcza na 100 g produktu:
    białko–2,7 g,
    tłuszcz–0 g,
    węglowodany–16 g z czego cukru–15 g,
    sól–2 g.

    Wartość energetyczna: 74,8 Kcal.

ADJIKA | ADZIKA

Ze względu na niską kaloryczność i naturalny skład jest odpowiedni dla osób stosujących odżywianie i prowadzących zdrowy styl życia. W procesie produkcji nie stosuje się żadnych sztucznych konserwantów, GMO, środków aromatyzujących ani dodatków smakowych, dlatego nasza adjika jest naturalna i wysokiej jakości.
Adzika od dawna jest szeroko stosowana w kuchni kaukaskiej, więc niektórzy uważają ją za przyprawę kaukaską, gruzińską lub ormiańską.
Tradycyjne gotowanie adjiki jest żmudnym procesem: suszone na słońcu strąki papryki, wraz z czosnkiem i przyprawami, są dokładnie rozdrabniane na jednolitą masę przy użyciu dwóch płaskich kamieni.
Nowoczesna produkcja adżyki, dzięki maszynom do mielenia mięsa i blenderom, stała się łatwiejsza, ale smakosze preferują świeżą adżykę gotowaną w starej technologii. Czerwona ostra papryka jest podstawą kompozycji Adziki, to on, a nie pomidory, daje prawdziwy Adjika ciemnoczerwony kolor.

W klasycznym przepisie Adziki nie było pomidorów – Wailz.pl

W klasycznym przepisie w ogóle nie było adziki pomidorowej. Z czasem główny przepis na gotowanie adjika rozwinął wiele odmian: adzika pomidorowa, adzika sałatkowa, adzika chrzanowa. Adzika z orzechami jest używana jako sos do wielu gruzińskich potraw. Adjika z jabłkami ma bardziej delikatny smak i aromat. Czerwona Adjika nie jest też dogmatem – jest też zielona adjika. Co sprawia, że adzika zielona jest łatwa do zrozumienia – pikantny i sałatkowy zielony pieprz z dużą ilością pikantnej zieleni. Zielona adjika jest używana do sosów jako przyprawa do zup i produktów mlecznych. Nie nadaje się jako przyprawa do smażenia. Do tego celu używa się czerwonego sosu Adzika. [Zielona adjika do zupy – wailz.pl]
Każda potrawa z adjiką ma niepowtarzalny smak. Dowiesz się o tym, korzystając z przepisów z naszej strony internetowej. Kaczka i kurczak z adjiką, wieprzowina i inne rodzaje mięsa z adziką, bakłażany w adzike, gotowane według naszych przepisów, będą ozdobą Państwa stołu.
Stosowanie adjiki zostało potwierdzone przez lekarzy: ma działanie przeciwwirusowe, poprawia przemianę materii i pobudza trawienie. Pikantna Adzika powinna być spożywana bez fanatyzmu – wartość kaloryczna Adziki jest niska, ale w dużych ilościach może powodować podrażnienia błony śluzowej żołądka.

O produkcie

Adzika jest pikantną przyprawą jak pasta. Może być czerwony lub zielony (w zależności od użytej do jego przygotowania papryki).

Adzika zazwyczaj składa się z: pieprzu (czerwonego lub zielonego), czosnku, soli, przypraw i korzennych ziół. Często do adziki dodaje się przecier jabłkowy, pomidorowy lub marchewkowy, ale takiej przyprawy nie można już nazwać adziką w całym znaczeniu tego słowa.
Smak i aromat
Pikantna przyprawa o bogatym, korzennym smaku.
Fakty historyczne
Istnieje kilka wersji tej przyprawy. Według najczęstszego z nich, Adjika pojawił się dzięki pasterzom. Wiosną jeździli w góry, aby wypasać swoje owce, a ich właściciele dawali im mieszankę soli i pieprzu na paszę dla bydła. Sól sprawiła, że owce stały się spragnione – zaczęły pić i jeść więcej, dzięki czemu szybciej przybierały na wadze. Do mieszanki dodawano pieprz, aby pasterze nie kradli soli (w tym czasie był to bardzo cenny produkt). Jednak zaradni ludzie potrafili znaleźć wyjście: używali mieszanki jako przyprawy, dodając przyprawy i korzenne zioła.
Tak powstała Adzika.
Możesz kupić
Ulubiona przyprawa Adjika często spotykana w sklepach. Każdy producent ma swoją własną interpretację mieszanki, jej składu i jakości. Adjika musi zawierać pieprz i czosnek – dla przyprawy, a cały zestaw przypraw dla pikantnego smaku.

Adzika jest unikalną i doskonale mieszankę przypraw – wailz.pl

Adzika zawiera unikalną i doskonale harmonizującą mieszankę przypraw, która słusznie może być uznana za klasyczną adjikę.
Adzikę można kupić w sklepie internetowym Wailz. Niskie ceny od producenta, szeroki wybór, dostawa w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu i całej Polsce. Adjika jest Gruzinką, a Adjika Ormianką.

Adjika jest dostępna w następujących formach:
Sos Adzika w najmniejszej objętości – 190 gramów, w największej – 540 g, również Adzika 260 g, 280 g, 340 g.
Adzika z Gruzji, Adzika z Armenii.

Zastosowanie do gotowania

Adjika jest uniwersalna i pasuje do prawie każdej potrawy. Czerwona Adzika jest uważana za najbardziej pikantną – podaje się ją do dań mięsnych, rybnych i warzywnych, a także zup. Adjika zielona jest nieco delikatniejsza – dodaje się ją do gulaszu, drobiu, gulaszu warzywnego i sosów, to właśnie ją polecamy do podania z bakłażanem i kawiorem cukinii.

Ponadto, adzika jest często używana do przygotowania drobiu – przed pieczeniem należy posmarować mięso warstwą przypraw, aby uzyskać pyszną skórkę!
Zastosowania medyczne
Przyprawa ta wzmacnia układ odpornościowy, poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm z płytek cholesterolowych i normalizuje proces trawienia.
Ekspercka porada
Oprócz pieprzu, czosnku i soli do adżyki można dodać następujące przyprawy i korzenne zioła: bazylia, utsho-suneli, koper, kolendra, cząber, liść laurowy, majeranek i szafran.