Herbata organiczna BIO

Herbata organiczna BIO
Cechą charakterystyczną BIO herbaty organicznej jest naturalny sposób jej uprawy i przetwarzania. Producenci nie stosują pestycydów, szkodliwych nawozów chemicznych i środków wspomagających wzrost.
Produkcja BIO herbaty organicznej jest o wiele bardziej pracochłonna niż herbaty konwencjonalnej, dlatego też jej cena jest wyższa.

Gruzińska BIO herbata – Wailz.pl

Organiczne plantacje produkujące BIO herbatę znajdują się w regionach przyjaznych dla środowiska, gdzie nie ma maszyn, zakładów przemysłowych i innych czynników zanieczyszczających. Rośliny traktowane są nawozami organicznymi, bez użycia środków chemicznych. Liście herbaty BIO zbierane są ręcznie, stosowane są opakowania przyjazne dla środowiska.
Dzięki tym wszystkim czynnikom BIO herbata organiczna jest produktem nieszkodliwym i zdrowym.

Ekologiczna produkcja herbaty w Gruzji ma duży potencjał. Sprzyjają temu liczne korzystne czynniki klimatyczne i infrastrukturalne:
1. Odizolowany ekosystem otoczony górami, bliskość Morza Czarnego;
2. Brak zakładów przemysłowych – do atmosfery i gleby nie są emitowane żadne szkodliwe substancje
3. Bogata w minerały czysta gleba – rzeki górskie dostarczają jej składników odżywczych
4. Północny rejon uprawy – dzięki pokrywie śnieżnej krzewy są bardziej odporne na choroby
5. Nie wymaga nawadniania – ziemia jest nawilżana przez topniejące lodowców.