Tkemali

Sos śliwkowy

Słynny sos gruziński

Tkemali jest naturalnym sosem pochodzenia gruzińskiego, wyprodukowanym z naturalnych składników, które zawierają dużo rozpuszczalnego włókna (pektyny). Głównym składnikiem sosu jest Tkemali – śliwka – śliwka wiśniowa, która rośnie w wystarczających ilościach w całej Gruzji. Ale z czasem kucharze modyfikowali i przekształcali ją, zastępując wiśniową śliwkę kwaśną, agrestową, czerwoną porzeczką.Czosnek, mięta polej i zioła to nie mniej ważne składniki.

Głównym składnikiem sosu jest śliwka – wailz.pl

Właściwości Tkemali
Sos może być zielony, żółty i czerwony. To wszystko zależy od odmiany i rodzaju śliwki. Czerwony tkemali jest zrobiony z czerwonej śliwki i dzikiego kolca, ma kwaśny i pikantny smak. Sos zielony robi się z kwaśnej, nie do końca dojrzałej śliwki lub wiśniowej śliwki (tkemali). Ma delikatny i słodkawy smak.
Poza śliwką lub śliwką wiśniową, sos wzbogacony jest różnymi ziołami – kolendrą, mięta polej, estragonem oraz przyprawami – kolendrą, czosnkiem, czerwoną papryką. Podkreślają one smak i uzupełniają sos swoimi aromatami.

Sos może być zielony, żółty i czerwony – wailz.pl

Należy zauważyć, że w sosie nie ma kropli octu. Aby zapobiec fermentacji tkemali, do sosu dodaje się miętę polej. Ale w Gruzji zamiast mięta polej dodają melisę i miętę pieprzową.
Użycie Tkemali
Stosowanie gruzińskiego naturalnego sosu tkemali przynosi ciału tylko pozytywne efekty, poprawiając wrzącą żywność i przyspieszając metabolizm w organizmie. Zawdzięcza to śliwce, która w swoim składzie posiada szereg użytecznych substancji: kwasy organiczne, witaminy i pierwiastki śladowe, minerały, garbniki, karoten.
Witamina C jest niezbędna dla procesu tworzenia się krwi, prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i odporności. Ponieważ witamina C jest szybko niszczona przez obróbkę cieplną, zaleca się gotowanie sosu w szkle organicznym.[Sos Tkemali przynosi ciału tylko pozytywne efekty – wailz.pl]
Witamina E chroni organizm przed wolnymi rodnikami i tym samym zapobiega rakowi, miażdżycy, problemom z widzeniem, sercem i różnym chorobom przewlekłym.
Witaminy B1, B2. Tiamina zwiększa zdolności umysłowe, ponieważ bierze udział w procesie transportu glukozy do mózgu i normalizuje układ nerwowy. Riboflawina bierze udział w tworzeniu każdej komórki w organizmie. Ale kiedy światło słoneczne uderza w niego, aktywnie znika, więc sos musi być przechowywany w ciemnym słoiku w lodówce.
Kwas nikotynowy (PP) normalizuje metabolizm tłuszczów i pomaga przekształcić cukier i tłuszcze w energię.
Pektyna usuwa toksyny i metale ciężkie, które od lat gromadzą się w produktach, normalizuje poziom cholesterolu, poprawia funkcjonowanie jelit i żołądka oraz zwiększa odporność immunomodulacyjną.
Rutyna (witamina P) zawarta jest w skórce ciemnych odmian śliwek. Ponieważ organizm ludzki nie może sam wytwarzać tej witaminy, sos może być dobrym źródłem jej uzupełnienia. Witamina P jest bardzo ważna dla układu sercowego, ponieważ zwiększa wytrzymałość ścian naczyń włosowatych i wyrównuje tętno i ciśnienie krwi.
Na podstawie wyżej wymienionej ilości tylko kompleksu witaminowego zawartego w sosie tkemali, staje się jasne, dlaczego ludzie w Gruzji nie uważają żywności kompletnej bez tego sosu.
Zastosowanie Tkemali
Tkemali jest znanym sosem w Gruzji. Ten sos jest podawany do wszystkich potraw! Doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa i dodatkami z makaronu i ziemniaków. Sos jest często używany na kanapki i odziany w szawarmę. Szaszłyk lub Czachochbili plus Tkemali to klasyczny wariant kuchni gruzińskiej we wszystkich restauracjach na świecie.

Przepis Tkemali

Przepis Tkemali znajduję się tutaj.  Jeśli masz swój ulubiony przepis, możesz podzielić się nim na naszym forum.

Sos może zaszkodzić tylko osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego (wrzody, zapalenie żołądka). Ponieważ w skład kompozycji wchodzą przyprawy i zioła, możliwa jest indywidualna nietolerancja dowolnego składnika, wyrażona w reakcjach alergicznych.