Zielona herbata czy czarna herbata?

Co wybrać: zieloną herbatę czy czarną

PO JAKIE HERBATY SIĘGAĆ

Wszyscy wiemy, że zielona herbata jest zdrowsza od czarnej, ale to wszystko.
A jakie są fakty?

Czy ty o tym wiesz? – Wailz.pl

Oto jeden z nich dla ciebie: Zielona herbata zawiera m.in. znacznie większą ilość katechin. To dlatego, że herbata zielona ulega znacznie mniejszej fermentacji niż czarna. Największa ilość katechin znajduje się jednak w herbacie białej, która w ogóle nie jest sfermentowana.

ZDROWOTNA HERBATA KATECHINY

Katechiny są związkami fenolowymi, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Zmniejszają one wpływ szkodliwych czynników środowiskowych, zmniejszając ilość wolnych rodników w organizmie, a tym samym są dobrym sposobem na zapobieganie nowotworom. To właśnie związki fenolowe zawarte w herbacie decydują o jej podstawowej wartości.

Właściwości antyoksydacyjne wielu produktów wynikają z zawartości katechin. Są one w dużej mierze zawarte w następujących produktach: gorzkiej czekoladzie, czerwonym winie, szpinaku, brokułach, marchewce, truskawkach.
Herbata indyjska zawiera więcej związków fenolowych niż herbaty chińskie i gruzińskie. Fenole szybko się utleniają, a zielona herbata indyjska jest zbyt gorzka i cierpka. Dlatego to właśnie zwiększona ilość fenoli uniemożliwia produkcję wysokiej jakości zielonej herbaty z herbaty indyjskiej.

Jaki czynniki wpływają na ilość fenoli? – Wailz.pl

Czynniki wpływające na ilość związków fenolowych w liściach herbaty:
W letnich zbiorach jest więcej związków fenolowych niż w zbiorach wiosennych.
Im bardziej słoneczne dni i im wyższa temperatura, tym więcej związków fenolowych w liściach herbaty.
Wysokość położenia plantacji. W herbacie wysokogórskiej jest więcej fenoli niż w zwykłej herbacie.
Na południowych stokach jest więcej fenoli w herbacie niż na stokach północnych.

Leave a Comment