Liście winogron marynowane. Prawie nie ma na ziemi człowieka, który nie smakowałby okrągłych i słodkich jagód winogron. Ze względu na swoje właściwości użytkowe i smakowe, winogrona zajmują poważną niszę w przemyśle kulinarnym. Ludzkość używa tego owocu od tak dawna, że winogrona mają niszę w medycynie (ampeloterapii), a nawet całą naukę poświęconą jego badaniu (ampelografii), oprócz żywności i napojów alkoholowych.

Często w krajach europejskich spożywa się tylko owoce, ale w tradycyjnej kuchni wielu krajów nie mniej honorowe miejsce zajmują liście winogron. Dla przykładu, dolma jest gołąbkami w liściach winogron, danie to jest gotowane i ugotowane w prawie wszystkich krajach wschodnich, i to liść winogron nadaje przyprawę temu daniu.
Liście są używane zarówno świeże jak i marynowane. Niestety, świeże liście są produktem sezonowym, dlatego latem warto przygotować kilka słoików z liśćmi.
Skład liści winogron marynowane
Liście winogron w puszce zachowują swój skład witaminowo-mineralny. Liście winogron są bogate w miedź, mangan, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen i fosfor. Również liście zawierają witaminy C, A, B6, B2, B9, E, K, PP.

Użyteczne właściwości liści winogron marynowane
Liście winogron marynowane wzmacniają płód w łonie matki i mają łagodne działanie moczopędne. Są one stosowane jako skuteczne lekarstwo na zaparcia. Liście winogron w puszce mogą obniżać poziom cukru we krwi, dlatego są aktywnie wykorzystywane w walce z cukrzycą (kalorycznik). Ponadto stosowanie liści jako pokarmu pomaga w leczeniu czynnościowych chorób serca, histerii i neurastenii.
Jednak mimo wszystkich zalet liści winogron, nie są one zalecane w przypadku otyłości, wrzodów dwunastnicy i żołądka w ostrej fazie, ostrej niewydolności serca, ciężkich postaci cukrzycy.

Jak przygotować liście winogron marynowane
Do konserwacji wykorzystywane są młode, białe liście winogron zebrane podczas kwitnienia winorośli. Liście muszą być zbierane ostrożnie, bez uszkodzeń. Po zebraniu, liście są myte pod chłodną wodą i układane jeden na drugim w “stosy”, następnie produkt jest umieszczany w słoiku i wypełniany roztworem wody i soli oraz zamykany kapronową pokrywą. Odbywa się to przez cały okres zimowy.