Sok z granatów – niesamowity sok. Sok z granatów – przeciwzapalny.
Granat zawiera duże ilości flawonoidów i polifenoli, silnych antyoksydantów, które zapewniają ochronę przed chorobami serca i rakiem.
Nasiona granatu, które są jadalnymi częściami owocu, są małymi rubinowymi częściami o słodkim i cierpkim smaku, mającym duży wpływ na zdrowie.
Szklanka soku z granatów zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, zielona herbata, jagody i żurawina.
W czym pomoże sok z granatu?
W czym pomoże sok z granatu? – wailz.pl
- Sok z granatu na infekcje bakteryjne.
- Sok z granatu zmniejszy ból stawów i zapalenie stawów.
- Sok z granatu przyczyni się do poprawy zdrowia serca.
- Sok z granatu obniży ciśnienie krwi.
- Sok z granatu na raka.
- Sok z granatu na Alzheimera.
- Sok z granatu jako afrodyzjak.
1.Sok z granatu będzie zwalczał infekcje bakteryjne?
Infekcje
Sok granatowy na infekcje bakteryjne – wailz.pl
Sok granatowy zawierają setki różnych bioaktywnych związków: kwas elagowy, elagitaniny, kwas penisowy, flawonoidy, antocyjanidyny, estrogenne flawonole i flawony, które wydają się najbardziej użytecznymi składnikami leczniczymi granatów.
Wyciągi z granatów były stosowane od czasów starożytnych w leczeniu wielu chorób, w tym infekcji pasożytniczych i mikrobiologicznych, biegunki, wrzodów, afty, krwotoków i powikłań oddechowych.
Nic dziwnego, że sugeruje się, iż owoce granatu pobudzają bakterie probiotyczne, zwiększając ich korzystny wpływ na walkę z infekcjami bakteryjnymi, jak wynika z badań opublikowanych w dowodach medycyny komplementarnej i alternatywnej.
2. Czy sok z granatu zmniejszy ból stawów i zapalenie stawów?
Artretyzm
Sok z granatu wzmacnia stawy – wailz.pl
Sok z owoców granatu wzmacnia stawy. Przeciwutleniacze zawarte w granatach pomagają zmniejszyć stan zapalny, który niszczy chrząstkę w stawach, co jest główną przyczyną bólu i sztywności, której doświadczają osoby cierpiące na chorobę zwyrodnieniową stawów.
Badania wykazują, że ekstrakt z granatów blokuje produkcję enzymu, który niszczy chrząstkę.
Zmniejsza stan zapalny stawów: według badań opublikowanych w czasopiśmie “Nutrition”, hydrolizowane taniny zawarte w soku z granatów eliminują stan zapalny i zmiany stawowe spowodowane reumatoidalnym zapaleniem stawów.
3. Sok granatowy poprawia zdrowie serca?
Serce
Granat ma właściwości, które wzmacniają serce i naczynia krwionośne. Punicalagin, występująca tylko w granatach, jest głównym składnikiem odpowiedzialnym za ich właściwości zdrowotne.
Sok z granatu nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale także obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy. Hamuje zaburzenia agregacji płytek krwi, które mogą być przyczyną zawałów serca, udarów i zatorów.
Sok wyciskany z pestek granatu zawiera przeciwutleniacze, które blokują i spowalniają odkładanie się cholesterolu w tętnicach, zwłaszcza u osób z wyższym ryzykiem chorób serca.
Badania opublikowane w Clinical Nutrition zbadały spożycie soku z granatów u pacjentów ze zwężeniem tętnicy szyjnej, która jest jedną z dwóch kluczowych tętnic znajdujących się w przedniej części szyi, przez którą krew z serca trafia do mózgu.
Uczestnicy, którzy spożywali sok z granatów, obniżyli swoje ciśnienie krwi o 14% i uzyskali 30% spadek płytki miażdżycowej.
Osoby, które nie spożywały soku z granatów, zauważyły, że ich płytka miażdżycowa wzrosła o 10%. Badania pokazują, że picie soku z granatów obniża ciśnienie krwi i utlenianie LDL.
Sok granatowy obniża ciśnienie krwi – wailz.pl
4. Czy sok granatowy obniży ciśnienie krwi?
Nadciśnienie
Sok z granatów zawiera różnego rodzaju antyoksydanty i bioaktywne polifenole, które wpływają na zdrowie układu krążenia i prawidłowy poziom ciśnienia krwi.
Zmniejsza to również ryzyko śmierci w wyniku zawału serca lub udaru mózgu. Ochrona komórek śródbłonka, które układają tętnice, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Badanie kliniczne wykazało spadek miażdżycy u osób pijących sok z granatów. Wykazano również poprawę obiegu.
Badania przeprowadzone pokazują, że spożycie soku z granatów ma pozytywny wpływ na nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi).
Inne badania fitoterapeutyczne wykazały, że sok z granatów jest użytecznym kardio-ochronnym suplementem dla osób z nadciśnieniem tętniczym i naturalnie obniża ciśnienie krwi już po 2 tygodniach codziennego spożywania soku z granatów.
5. Czy sok z granatu w raku?
Nowotwory
Granaty mają silne działanie przeciwnowotworowe i immunologiczne. Aktywność antyoksydacyjna granatów hamuje proliferację komórek nowotworowych i wspomaga apoptozę (śmierć chorych komórek).
Nasiona granatów to potężny sposób walki z rakiem. Granat ma działanie przeciwrakowe na różne rodzaje komórek nowotworowych.
Wiele badań wskazuje, że ekstrakty z granatów hamują proliferację komórek raka piersi.
Olej z pestek granatu zawiera kwas pernalowy, długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-5, który, jak wykazano, hamuje proliferację raka piersi.
Picie soku z owoców granatu spowalnia rozwój raka prostaty. Naukowcy stwierdzili, że przyjmowanie ekstraktu z soku z granatów znacznie spowolniło wzrost PSA.
6. Sok granatowy na chorobę Alzheimera?
Choroba Alzheimera
Chroniąc nasze neurony, chroni nasze ciało przed Alzheimerem. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie ACS Chemical Neuroscience w 2015 roku naukowcy odkryli, że nasza flora jelitowa produkuje cenne związki “urolityny”, które powstają w wyniku metabolizmu elagitanu (polifenolu), substancji występującej również w soku z granatów.
Urolityny mają rzadką zdolność do przekraczania bariery „krew – mózg”. Kiedy docierają do mózgu, hamują tworzenie się płytki beta-amyloidowej, tak samo jak w przypadku choroby Alzheimera.
Sok z owoców granatu chroni nasze neurony – wailz.pl
7. Czy sok z granatu jest afrodyzjakiem?
Afrodyzjak
Sok z granatu – Afrodyzjak?! – wailz.pl
Od wieków i w wielu kulturach granaty kojarzone są z płodnością i obfitością poprzez nasiona. Badania przeprowadzone przez Queen Margaret Uniwersytet w Edynburgu pokazują, że spożycie czystego soku z granatów znacznie zwiększa poziom testosteronu w ślinie o około 25%, oprócz pozytywnego wpływu na ciśnienie krwi i samopoczucie.
Podwyższony poziom testosteronu może prowadzić do wyższych nastrojów i zwiększonego popędu seksualnego.
Obawy o zaburzenia erekcji? Sok z granatów okazał się skuteczny w zwiększaniu przepływu krwi i reakcji erekcji w badaniach na zwierzętach, więc korzyści płynące z granatów jako naturalnego lekarstwa na impotencję są ogromne.
Wartość odżywcza granatów na 100 g:
Kcal 82
Tłuszcz 1.2 g
nasycone 0.1 g
wielonienasycone 0.1 g
jednonienasycone 0.1 g
Cholesterol 0 mg
Sód 3 mg
Potas 236 mg
Węglowodany 19 g
Błonnik 4 g
Cukry 14 g
Białko 1.7 g
Kwas askorbinowy 10.2 mg
Wapń 10 mg
Żelazo 0.3 mg
Witamina B6 0.1 mg
Magnez 12 mg
SOKI OWOCOWE | SOK KUPIĆ: CENA, OPINIE
Soki owocowe. Rodzaje soków owocowych i właściwości zdrowotne.
Soki owocowe są cennym źródłem witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych. Obecnie na rynku istnieje szeroka gama soków: bez cukrowych, klarowanych, mętnych, przecierowych, zagęszczonych, pasteryzowanych lub niepasteryzowanych.
Dowiedz się, jaki sok wybrać i jakie są właściwości soków owocowych.
Soki owocowe są produktami wytwarzanymi ze świeżych, dojrzałych owoców, dlatego wartość odżywcza soków owocowych jest podobna do wartości, z których zostały wytworzone.
Soki owocowe są cennym źródłem witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych. Spożycie w umiarkowanych ilościach, w jednej z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców (zalecenia IŻŻ i WHO), przynosi korzyści zdrowotne, w tym zmniejsza ryzyko chorób serca, miażdżycy, nowotworów i opóźnionego starzenia się.
Soki owocowe. Rodzaje soków owocowych.
Ze względu na rodzaj obróbki termicznej ekstrahuje się soki niepasteryzowane (soki o krótkim okresie trwałości), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze oraz najbardziej trwałe – soki pasteryzowane.
Soki owocowe są również klasyfikowane według metody produkcji:
- soki klarowane – poddane procesowi klarowania i filtracji, bez oznak zmętnienia, soki te mają najniższą zawartość włókien pokarmowych,
- soki owocowe naturalnie mętne – otrzymywane przez wyciskanie soku owocowego, niepoddawane procesowi klarowania i filtracji, charakteryzujące się obecnością miazgi owocowej,
- soki owocowe przecierowe – powstają podczas procesu przetarcia owoców, co powoduje zachowanie charakterystycznych dla owoców, z których zostały pozyskane,
- soki owocowe zagęszczone – produkowane przez odparowanie wody z soków owocowych.
Soki owocowe – właściwości korzystne dla zdrowia
Soki owocowe są źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Są one również bogate w polifenole i karotenoidy, związki antyoksydacyjne. W zależności od sposobu produkcji soku istnieją różnice w zawartości włókien. Jego zawartość jest podobna do soków owocowych mętnych i przecierowych.
Sokowe korzyści zdrowotne:
– ma korzystny wpływ na układ odpornościowy dzięki obecności witaminy C,
– zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia,
– obniżenie ciśnienie krwi,
– pozytywny wpływ na układ kostny, zwłaszcza na poprawę gęstości kości,
– opóźnione starzenie się mózgu,
– zmniejszenie ryzyko zachorowania na raka,
– ma pozytywny wpływ na skórę poprzez stymulowanie produkcji kolagenu, kondycjonowanie elastyczności skóry i zapobieganie jej się starzeniu,
– obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
– zmniejszenie ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca.
Jaki rodzaj soku owocowego powinienem wybrać? Jaki sok owocowy wybrać?
Przy wyborze soku owocowego należy zwrócić uwagę na sposób produkcji soku i jego skład. Sok owocowy nie powinien zawierać substancji słodzących, barwników ani konserwantów. Cukier, który jest regulowany przez dyrektywę Unii Europejskiej, również nie może być dodawany. Naturalne soki bez cukru i dodatków są najlepszym wyborem.
Soki otrzymywane z owoców są podstawowym elementem zdrowej diety.
Zawierają one w swoim składzie wiele witamin i minerałów.
Naturalne soki owocowe są bardzo dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości materiału budowlanego.
Są one również ekspresowym nośnikiem witamin, minerałów i żywych enzymów. Są obecne w naszym ciele przez 15 minut.
Organizm wykorzystuje cenne substancje zawarte w sokach jako materiał budulcowy do odbudowy nowych, zdrowych komórek.
Ponadto, bardzo dobrze alkalizują organizm. Jest to ważne dla wszystkich, zwłaszcza dla tych, którzy tradycyjnie spożywają chleb, nabiał, mięso, cukier i podobne produkty zakwaszające, prowadzą palący tryb życia, przyjmują leki lub żyją w stresie.
Soki owocowe wzmacniają układ odpornościowy i doskonale oczyszczają organizm.
Zobaczmy, jak soki owocowe wpływają na nasze zdrowie:
Wiśnia. Sok wiśniowy.
Sok z wiśni – właściwości:
Skarbiec minerałów i witamin. Zawierają one witaminy A i C, melatoninę, antocyjany i bioflauny.
- wspomagają w walce z różnymi formami raka.
- wspomagają zmniejszyć ból, zwłaszcza ból głowy,
- poprawiają funkcjonowanie pamięci
- zmniejszają ryzyko zawału serca.
- wspomagają leczenia chorób pęcherza moczowego
- lekarstwo na bezsenność
- bogaty w antyoksydanty
- wspomagają pracę serca
- mają właściwości odchudzające
Wartość odżywcza wiśni:
antocyjany, potas, witamina C, błonnik, garbniki i kwasy organiczne w ogonkach liściowych.
Granat. Sok granatowy.
Sok z granatów – właściwości:
- pomaga w chorobach naczyniowych i miażdżycy.
- przywraca witalność i zwiększa wydajność organizmu.
- zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym
- zwiększa odporność organizmu
- reguluje poziom cholesterolu
- opóźnia proces budowy tkanki tłuszczowej
- wspomaga leczenie przeciwzapalne
- pomaga w leczeniu raka (np. płuc, okrężnicy, skóry, klatki piersiowej).
- leczy choroby prostaty
Jagody. Sok jagodowy.
Sok z jagód – właściwości
- zapobiegają rakowi.
- walczą z wolnymi radykałami.
- zapobiegają udarom i demencji.
- opóźniają proces się starzenia.
- chronią naczynia krwionośne przed zapaleniem
- pozytywnie wpływają na oczy
- zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
- pomagają regulować poziom cukru we krwi, więc nazywa się je roślinną insuliną.
- uszczelniają błonę śluzową żołądka.
- redukują poziom szkodliwy cholesterol.
- regulują ciśnienie krwi
- sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej elastyczne.
- neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii
- spowalniają ruchy robaczkowe jelit
- neutralizują zatrucia, usuwając toksyny.
- wzmacniają naczynia włoskowate, czyniąc je odpornymi na cholesterol.
- ze względu na wysoką zawartość garbników mają działanie bakteriobójcze.
- wzmacniają kości.
- energetyzują
- chronią przed pylicą
Wartość odżywcza jagód: Witaminy: A, witaminy z grupy B, C, PP, P, K, K. Minerały: potas, mangan, selen, cynk, miedź. Inne: gabrniki, glukokininy, beta-karoten, pektyny, flawonoidy, polifenole, antocyjany.
Jeżyna. Sok jeżynowy.
Sok z jeżyny – właściwości
Sok jeżynowy jest na wszystko, od raka do bólu gardła.
Jak działa sok jeżynowy?
Mają działanie przeciwnowotworowe – szczególnie zapobiegają nowotworom okrężnicy i wątroby.
- zapobiega chorobom płuc.
- chronią przed udarami.
- zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
- opóźniają proces się starzenia. Przyspieszają syntezę kolagenu i wzmacniają naczynia krwionośne.
- zapobiegają chorobom serca.
- ze wszystkich owoców, są najlepszym źródłem antyoksydantów.
- zmniejszają ryzyko zwyrodnienia żółtej plamki.
- regulują ciśnienie krwi
- wzmacniają kości.
- łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
- pomagają utrzymać normalny poziom cukru we krwi
- przyspieszają przemianę materii (metabolizm).
- dają poczucie sytości
- zapobiegają zaparciom. Sok jeżynowy z wodą destylowaną jest znanym środkiem przeczyszczającym.
- pomaga również przy krwawieniu dziąseł.
- dodają energii.
Wartość odżywcza jeżyny: Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, kwas foliowy. Minerały: potas, wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, sód, fosfor. Inne: antocyjany, kwas elagowy, kwasy fenolowe (przeciwutleniacze), włókno, tiamina, ryboflawina, niacyna, beta-karoten.
Śliwki. Sok śliwkowy.
Sok ze śliwek – właściwości.
- antybakteryjne i antyoksydacyjne.
- poprawia funkcjonowanie układu trawiennego
- zapobiega rakowi jelita grubego
- działa uspokajająco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie.
Wartość odżywcza śliwki: Witaminy: A, C, E i z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, pektyna, błonnik, polifenole.
Soki owocowe są doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników, są zdrowe i smaczne.
Soki na naszej stronie internetowej są wolne od barwników i konserwantów.
Aby jak najlepiej wykorzystać wartości odżywcze owoców i ujawnić ich bogaty smak, wystarczy kupić je u nas i spróbować.
To jest szybkie i niedrogie. Jedyne co musisz zrobić, to kupić go, a rezultat nie sprawi, że będziesz długo czekać.
Nasz sok jest pyszny, zdrowy, a jednocześnie uzupełnia organizm o wszystkie niezbędne witaminy i minerały.
Nasze soki owocowe nie zawierają konserwantów. Sok bez cukru wyciskany jest bezpośrednio z najlepszych owoców, dzięki czemu możemy zagwarantować najlepszy smak oraz jakość. Zapraszamy do zapoznania się z produktami dostępnymi w naszym sklepie.
Sklep internetowy z naturalnymi sokami owocowymi. Soki owocowe w sklepie wailz.pl.
Kupić soki owocowe:
Sok z granatu kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok z jeżyn kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok z jagód kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok ze śliwek kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok z wiśni kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ