Produkcja herbaty organicznej w Gruzji ma ogromny potencjał.
Sprzyja temu wiele korzystnych czynników klimatycznych i infrastrukturalnych:
– odizolowany ekosystem otoczony górami, bliskość Morza Czarnego;
– brak przedsiębiorstw przemysłowych – szkodliwe substancje nie przedostają się do atmosfery i ziemi;
– czysta gleba wzbogacona w minerały – rzeki górskie dostarczają jej użytecznych substancji;
– północny region wzrostu – z powodu krzewów pokrywy śnieżnej są bardziej odporne na choroby;
– nie ma potrzeby nawadniania – ziemia jest zwilżana przez topniejące lodowce.
Wszystkie te czynniki są dobrym warunkiem wstępnym dla uprawy jakości ekologicznej herbaty.
Tradycyjna chińska metoda uprawy herbaty obejmuje wykorzystanie sadzonek do rozmnażania. Rośliny wyhodowane z nasion, pokroić kiełki. Tym samym stworzyli mono-plantacji niektórych rodzaje herbat.
Od czasów sowieckich szczególną uwagę zwrócono na rozwój produkcji herbaty w Gruzji. Pracowali instytuty badawcze o znaczeniu krajowym, ulepszona baza techniczna i technologiczna. W rezultacie Gruzja zajęła piąte miejsce w światowym przemyśle herbacianym. Wszystko to jest cenną spuścizną dla współczesnych producentów.
Technologia produkcji polegała na sadzeniu nasion herbaty w otwartym terenie. W procesie wzrostu krzyżowano rośliny herbaty. W rezultacie uzyskano plantacje z heterogenicznymi roślinami herbacianymi, które różniły się od krzewów macierzystych.
Tak więc w Gruzji istniał dziki wybór roślin herbacianych.
W rezultacie z jednej strony mamy stabilną genetycznie zdrową roślinę, przyzwyczajony do warunków środowiskowych. Z drugiej strony, pierwotnie uprawiane, ale rośliny dzikiej herbaty różnych odmian.
Tutaj możesz kupić gruzińską herbatę od producenta i cieszyć się smakiem aromatycznego i zdrowego napoju. Produkujemy różne odmiany herbaty, które różnią się miejscem wzrostu i technologii przetwarzania.
Jeśli nigdy nie skosztowałeś charakterystycznego smaku gruzińskiej herbaty i nie poczułeś jej wyjątkowego aromatu – czas kupić herbatę gruzińską w naszym sklepie!