To pytanie od dawna było zadawane przez naukowców. Odpowiedź na nie została przeszukana i znaleziona w składzie chemicznym liści herbaty.
Ważną rolę odegrały badania szkoły biochemicznej pod kierownictwem naukowców A.N. Bacha i A.I. Oparina w 1933 r. Rezultat: stworzenie biochemicznej teorii produkcji herbaty. Widzimy je na zdjęciach w artykule.
Herbata jest jedną z niewielu roślin na świecie, która zawiera alkaloidy kofeiny. Co to jest kofeina, wszyscy wiedzą. Działa na układ nerwowy, łagodzi zmęczenie i senność, stymuluje aktywność umysłową, zwiększa aktywność ruchową. Jego działanie jest szczególnie zauważalne, gdy osoba jest zmęczona. Kofeina zwiększa wydzielanie soku żołądkowego – więc szklanka mocnej herbaty lub kawy po posiłku pomaga w trawieniu.
Nie bez powodu Chiński «Traktat o Herbacie» z 780 r. mówi, że herbata «jest używana przez ludzi, kiedy są spragnieni, w ciepło i duszności, z bólem w głowie, ból kończyny, ogólnie złe samopoczucie, jeśli pić małymi łykami, wtedy nie gorszy od najlepszego czerwonego wina».
Ale kofeina nie jest jedyną korzystną właściwością herbaty. Badania Akademickiego A. L. Kursanova wykazały, że odgrywają najważniejszą rolę w tworzeniu smaku herbaty, w liściach herbaty garbnikami to są taniny. Im więcej z nich w herbacie, tym wyższa jakość napoju. Zazwyczaj koniczyna herbata (flash) gromadzą je do 30%, a w gotowej herbacie – 10–18%. Ze względu na swój chemiczny charakter taniny z herbaty są złożonymi substancjami organicznymi, głównie polifenolami i katechinami. Nadają herbacie zwykłą gorycz i cierpkość. Jednak główną cechą katechin herbacianych jest witamina P: zwiększa wytrzymałość naczyń krwionośnych i promuje retencję i wchłanianie witaminy C. Szczególnie dużo witaminy C w liściach zielonej herbaty, która zawartość ustępuje tylko dzikiej róży. Ale człowiek może otrzymać witaminę C z innych źródeł, ale połączenie kofeiny z katechinami i aromatyzowane aromatycznymi olejkami eterycznymi, które nadają herbacie przyjemny aromat.
To jest w rzeczywistości połączeniem cenna!!!