Gruzińska herbata Manna

🌱 Geografia i ekologia

Gruzińska herbata uprawiana jest na najbardziej wysuniętych na zachodnich plantacjach herbaty w wyjątkowym regionie klimatycznym i geograficznym – Mengrelia i Guria, gdzie miesza się klimat morski i górski. Miejsca te od dawna znane są z obecności różnych roślin leczniczych.

Środowisko alpejskie, optymalna średnia roczna temperatura i wysoka mrozoodporność gruzińskich roślin herbacianych minimalizują ryzyko chorób powodowanych przez szkodliwe owady lub chwasty.

Te naturalne czynniki sprawiają, że stosowanie pestycydów i herbicydów do ochrony roślin herbacianych nie jest konieczne.

Rezultatem jest całkowicie ekologiczna herbata. Dużą zaletą jest również technologiczna obróbka herbaty, ponieważ nie trzeba myć liści herbaty, aby zmniejszyć ślady ochrony chemicznej.

Kontrasty między temperaturami dziennymi i nocnymi podczas dojrzewania liści herbaty tworzą substancje, które tworzą podstawę niepowtarzalnego smaku gruzińskiej herbaty.

Gruzińska firma Manna, która jest naszym dostawcą, stosuje system produkcji ekologicznej, naturalne herbaty, dostarczane bez barwników, dodatków i aromatów.

🌱 Flawonoidy w gruzińskiej herbacie

Flawonoidy, znane również jako bioflawonoidy lub witamina P, są substancjami znanymi ze swojej aktywności przeciwutleniającej. Flawonoidy to tak zwane przeciwutleniacze, substancje, które chronią nasze komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są cząsteczkami, które zawierają niestabilny tlen, a jeśli jest ich zbyt wiele w naszym ciele, mogą one spowodować nieodwracalne uszkodzenia naszych komórek (na przykład nowotworów złośliwych).

Badania naukowe wykazały, że spożywanie flawonoidów jest niezwykle ważne dla ludzi i korzystne dla długoterminowego zdrowia. Obliczenie ich pozytywnego efektu jest długie. Ich regularne spożywanie wspiera naszą odporność, eliminuje szkodliwe działanie różnych czynników rakotwórczych i spowalnia wzrost złośliwych komórek nowotworowych, ma zdolność zapobiegania uszkodzeniom DNA komórkowego.

Większość badań potwierdziła, że ​​flawonoidy mają toksyczny wpływ na komórki nowotworowe, podczas gdy zdrowe komórki nie działają toksycznie w tych samych dawkach.

🌱 Efekt kliniczny flawonoidów

Pierwszym znaczącym pozytywnym efektem jest aktywność przeciwzakrzepowa flawonoidów. Zużyte i wchłonięte flawonoidy eliminują negatywny wpływ wolnych rodników tlenowych, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i późniejszej choroby niedokrwiennej serca.

Drugim znanym pozytywnym efektem jest działanie przeciwzapalne. Flawonoidy hamują mechanizm zapalny poprzez kilka różnych szlaków metabolicznych.

Trzecim pozytywnym efektem jest działanie przeciwnowotworowe. Jeśli krytyczne geny (na przykład onkogeny) są uszkodzone, mutacje mogą prowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia komórek, które powoduje raka. Flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami, które mogą tłumić raka na różnych poziomach. Herbata jest jednym z największych źródeł flawonoidów ze wszystkich roślin (zawiera do 15% masy suszonego liścia).

🌱 Flawonoidy w herbacie

Rodzaj i ilość flawonoidów w herbacie różni się w zależności od rodzaju liści, podłoża wzrostowego, przetwarzania, produkcji i innych czynników. Zielona herbata zawiera prostsze flawonoidy zwane katechinami, podczas gdy utlenione liście czarnej herbaty zamieniają te proste flawonoidy w bardziej złożone gatunki zwane teaflawinami i tearubiginami.

Flawonoidy są substancjami rozpuszczalnymi w wodzie, a jedno badanie wykazało, że kubek, który był parzony przez 40-60 sekund, zawiera około 140 mg flawonoidów. Inne badanie pokazuje, że jest to około 125 mg na 235 ml herbaty, a im dłużej podawana jest herbata, tym większa jest jej ilość.

Herbaciane flawonoidy mają wysoką aktywność przeciwutleniającą, dlatego wiele badań porównywało siłę przeciwutleniającą herbaty z owocami i warzywami. Jedna z nich pokazuje, że codzienne spożywanie trzech filiżanek herbaty ma taki sam efekt przeciwutleniający jak dzienne spożycie sześciu jabłek. Inne badanie wykazało, że jedna lub dwie filiżanki herbaty miały taki sam efekt jak pięć kawałków owoców, lub warzyw, lub 400 mg witaminy C.

🌱 Korzyści zdrowotne flawonoidów w herbacie

Od wielu lat wiadomo, że polifenole roślinne są przeciwutleniaczami, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, a wiele popularnych flawonoidów jest kilka razy bardziej skutecznych niż witamina C lub E.

Choroby serca i udar mózgu

Niektóre badania pokazują, że flawonoidy w herbacie zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL. Miażdżyca jest chorobą, której towarzyszy silny stan zapalny. Niektóre herbaciane flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i mogą zapobiegać agregacji płytek.

Aktywność przeciwutleniająca flawonoidów może odgrywać ochronną rolę w chorobach układu krążenia.

🌱 Efekty antybakteryjne

Ekstrakty herbaty wspierają oporność na Salmonella typhi, Campilobacter jejuni, Campilobacter coli, Helicobacter pylori, Shigella, Clostridium, Pseudomonas, Candida i inne bakterie.