przyprawa gruzińska

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

  • Promocja! cząber, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA CZĄBER

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Cząber nadaje się do wielu potraw. Jego ostrość jest porównywalna do pieprzu czarnego, dlatego czasami jest stosowany jako jego zamiennik. Przyprawę dodaje się do potraw mięsnych, w tym jagnięciny, wieprzowiny i kurczaka.

    Nadaje się również do dań z ryb i dziczyzny. Przyprawa ma ostry, ale korzenny i lekko gorzki smak. Jeśli mięso ma specyficzny smak (np. jagnięcina lub niektóre rodzaje dziczyzny), cząber ukryje ten smak i doda potrawie pikanterii i aromatu. Cząber nazywany jest fasolowym zielem, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do dań z roślin strączkowych. Przyprawa ta wzbogaca smak, a także łagodzi gazy i wzdęcia po spożyciu grochu i fasoli.

    Składniki:  cząber

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–6.7 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–23 g
    • 272 Kcal/1138 kJ

    PRZYPRAWA CZĄBER 1000 G

    55.00
  • cząber, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA CZĄBER

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Cząber nadaje się do wielu potraw. Jego ostrość jest porównywalna do pieprzu czarnego, dlatego czasami jest stosowany jako jego zamiennik. Przyprawę dodaje się do potraw mięsnych, w tym jagnięciny, wieprzowiny i kurczaka.

    Nadaje się również do dań z ryb i dziczyzny. Przyprawa ma ostry, ale korzenny i lekko gorzki smak. Jeśli mięso ma specyficzny smak (np. jagnięcina lub niektóre rodzaje dziczyzny), cząber ukryje ten smak i doda potrawie pikanterii i aromatu. Cząber nazywany jest fasolowym zielem, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do dań z roślin strączkowych. Przyprawa ta wzbogaca smak, a także łagodzi gazy i wzdęcia po spożyciu grochu i fasoli.

    Składniki:  cząber

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–6.7 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–23 g
    • 272 Kcal/1138 kJ
  • Promocja! sumak, Przyprawa gruzińska Out of stock

    PRZYPRAWA SUMAK

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sumak jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni orientalnej. Pochodzi z Syrii. Stąd jego nazwa, która w języku syryjskim tłumaczy się jako czerwony. Smakuje kwaśno i nie ma żadnego silnego aromatu. Jeśli chodzi o kolor, to jest on czerwono-brązowy, a nawet karmazynowy. Czasami używa się go zamiast soku z cytryny, tamaryndowca i octu, a samo drzewo sumaka nazywane jest drzewem octowym. Czasami używa się go nawet do robienia kwaśnej lemoniady. Nie z cytryn, ale z sumaku.

    Składniki:  sumak

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10 g
    • tłuszcz–9 g
    • węglowodany–28 g
    • 239 Kcal/1000 kJ

    PRZYPRAWA SUMAK 1000 G

    64.00
  • sumak, Przyprawa gruzińska Out of stock

    PRZYPRAWA SUMAK

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sumak jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni orientalnej. Pochodzi z Syrii. Stąd jego nazwa, która w języku syryjskim tłumaczy się jako czerwony. Smakuje kwaśno i nie ma żadnego silnego aromatu. Jeśli chodzi o kolor, to jest on czerwono-brązowy, a nawet karmazynowy. Czasami używa się go zamiast soku z cytryny, tamaryndowca i octu, a samo drzewo sumaka nazywane jest drzewem octowym. Czasami używa się go nawet do robienia kwaśnej lemoniady. Nie z cytryn, ale z sumaku.

    Składniki:  sumak

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10 g
    • tłuszcz–9 g
    • węglowodany–28 g
    • 239 Kcal/1000 kJ

    PRZYPRAWA SUMAK

    12.50
  • Imeretyński szafran, Przyprawa gruzińska Out of stock

    PRZYPRAWA

    SZAFRAN IMERETYŃSKI

    KVITELI KVAVILI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Szafran stosuje się do potraw z ryb, mięsa i fasoli. Szafran imeretyński szczególnie dobrze łączy się z orzechami włoskimi.

    Przyprawa ta nadaje pikantny smak marynatom i piklom. Jeśli chcesz “rozjaśnić” jakąś potrawę, zalej szafran imeretyński wodą, a następnie dodaj tę mieszankę do sosów, ciastek, rosołu itp.

    Szafran imeretyński jest również niezwykle popularny w kuchni gruzińskiej: nie da się osiągnąć klasycznego smaku satsivi czy kharcho bez dodania tej przyprawy.

    Składniki:  nagietki (szafran imeretyjski)

    Waga: 40 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–11 g
    • tłuszcz–3.78 g
    • węglowodany–28 g
    • 190 Kcal/795 kJ
  • Przyprawa kolendra mielona Out of stock

    PRZYPRAWA KOLENDRA MIELONA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Kolendra jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin przyprawowych na świecie, znaną od czasów starożytnych i uprawianą w krajach azjatyckich i śródziemnomorskich od około trzech tysięcy lat.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Kolendra idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu.

    Przydatne właściwości kolendry
    Kolendra to przyprawa, która jest nasycona wieloma pożytecznymi substancjami dla ludzkiego organizmu. Dlatego też przyprawa ta jest tak cenna w kuchni i innych przyprawach.

    Składniki: kolendra.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–1.5 g
    • tłuszcz–0.0 g
    • węglowodany–5.0 g
    • 24.8 Kcal / 103.8 kJ
  • Przyprawy gruziński Out of stock

    PRZYPRAWA KOLENDRA MIELONA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Kolendra jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin przyprawowych na świecie, znaną od czasów starożytnych i uprawianą w krajach azjatyckich i śródziemnomorskich od około trzech tysięcy lat.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Kolendra idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu.

    Przydatne właściwości kolendry
    Kolendra to przyprawa, która jest nasycona wieloma pożytecznymi substancjami dla ludzkiego organizmu. Dlatego też przyprawa ta jest tak cenna w kuchni i innych przyprawach.

    Składniki: kolendra.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–1.5 g
    • tłuszcz–0.0 g
    • węglowodany–5.0 g
    • 24.8 Kcal / 103.8 kJ