SOKI OWOCOWE | SOK KUPIĆ: CENA, OPINIE
Soki owocowe. Rodzaje soków owocowych i właściwości zdrowotne.
Soki owocowe są cennym źródłem witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych. Obecnie na rynku istnieje szeroka gama soków: bez cukrowych, klarowanych, mętnych, przecierowych, zagęszczonych, pasteryzowanych lub niepasteryzowanych.
Dowiedz się, jaki sok wybrać i jakie są właściwości soków owocowych.
Soki owocowe są produktami wytwarzanymi ze świeżych, dojrzałych owoców, dlatego wartość odżywcza soków owocowych jest podobna do wartości, z których zostały wytworzone.
Soki owocowe są cennym źródłem witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych. Spożycie w umiarkowanych ilościach, w jednej z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców (zalecenia IŻŻ i WHO), przynosi korzyści zdrowotne, w tym zmniejsza ryzyko chorób serca, miażdżycy, nowotworów i opóźnionego starzenia się.
Soki owocowe. Rodzaje soków owocowych.
Ze względu na rodzaj obróbki termicznej ekstrahuje się soki niepasteryzowane (soki o krótkim okresie trwałości), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze oraz najbardziej trwałe – soki pasteryzowane.
Soki owocowe są również klasyfikowane według metody produkcji:
- soki klarowane – poddane procesowi klarowania i filtracji, bez oznak zmętnienia, soki te mają najniższą zawartość włókien pokarmowych,
- soki owocowe naturalnie mętne – otrzymywane przez wyciskanie soku owocowego, niepoddawane procesowi klarowania i filtracji, charakteryzujące się obecnością miazgi owocowej,
- soki owocowe przecierowe – powstają podczas procesu przetarcia owoców, co powoduje zachowanie charakterystycznych dla owoców, z których zostały pozyskane,
- soki owocowe zagęszczone – produkowane przez odparowanie wody z soków owocowych.
Soki owocowe – właściwości korzystne dla zdrowia
Soki owocowe są źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Są one również bogate w polifenole i karotenoidy, związki antyoksydacyjne. W zależności od sposobu produkcji soku istnieją różnice w zawartości włókien. Jego zawartość jest podobna do soków owocowych mętnych i przecierowych.
Sokowe korzyści zdrowotne:
– ma korzystny wpływ na układ odpornościowy dzięki obecności witaminy C,
– zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia,
– obniżenie ciśnienie krwi,
– pozytywny wpływ na układ kostny, zwłaszcza na poprawę gęstości kości,
– opóźnione starzenie się mózgu,
– zmniejszenie ryzyko zachorowania na raka,
– ma pozytywny wpływ na skórę poprzez stymulowanie produkcji kolagenu, kondycjonowanie elastyczności skóry i zapobieganie jej się starzeniu,
– obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
– zmniejszenie ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca.
Jaki rodzaj soku owocowego powinienem wybrać? Jaki sok owocowy wybrać?
Przy wyborze soku owocowego należy zwrócić uwagę na sposób produkcji soku i jego skład. Sok owocowy nie powinien zawierać substancji słodzących, barwników ani konserwantów. Cukier, który jest regulowany przez dyrektywę Unii Europejskiej, również nie może być dodawany. Naturalne soki bez cukru i dodatków są najlepszym wyborem.
Soki otrzymywane z owoców są podstawowym elementem zdrowej diety.
Zawierają one w swoim składzie wiele witamin i minerałów.
Naturalne soki owocowe są bardzo dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości materiału budowlanego.
Są one również ekspresowym nośnikiem witamin, minerałów i żywych enzymów. Są obecne w naszym ciele przez 15 minut.
Organizm wykorzystuje cenne substancje zawarte w sokach jako materiał budulcowy do odbudowy nowych, zdrowych komórek.
Ponadto, bardzo dobrze alkalizują organizm. Jest to ważne dla wszystkich, zwłaszcza dla tych, którzy tradycyjnie spożywają chleb, nabiał, mięso, cukier i podobne produkty zakwaszające, prowadzą palący tryb życia, przyjmują leki lub żyją w stresie.
Soki owocowe wzmacniają układ odpornościowy i doskonale oczyszczają organizm.
Zobaczmy, jak soki owocowe wpływają na nasze zdrowie:
Wiśnia. Sok wiśniowy.
Sok z wiśni – właściwości:
Skarbiec minerałów i witamin. Zawierają one witaminy A i C, melatoninę, antocyjany i bioflauny.
- wspomagają w walce z różnymi formami raka.
- wspomagają zmniejszyć ból, zwłaszcza ból głowy,
- poprawiają funkcjonowanie pamięci
- zmniejszają ryzyko zawału serca.
- wspomagają leczenia chorób pęcherza moczowego
- lekarstwo na bezsenność
- bogaty w antyoksydanty
- wspomagają pracę serca
- mają właściwości odchudzające
Wartość odżywcza wiśni:
antocyjany, potas, witamina C, błonnik, garbniki i kwasy organiczne w ogonkach liściowych.
Granat. Sok granatowy.
Sok z granatów – właściwości:
- pomaga w chorobach naczyniowych i miażdżycy.
- przywraca witalność i zwiększa wydajność organizmu.
- zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym
- zwiększa odporność organizmu
- reguluje poziom cholesterolu
- opóźnia proces budowy tkanki tłuszczowej
- wspomaga leczenie przeciwzapalne
- pomaga w leczeniu raka (np. płuc, okrężnicy, skóry, klatki piersiowej).
- leczy choroby prostaty
Jagody. Sok jagodowy.
Sok z jagód – właściwości
- zapobiegają rakowi.
- walczą z wolnymi radykałami.
- zapobiegają udarom i demencji.
- opóźniają proces się starzenia.
- chronią naczynia krwionośne przed zapaleniem
- pozytywnie wpływają na oczy
- zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
- pomagają regulować poziom cukru we krwi, więc nazywa się je roślinną insuliną.
- uszczelniają błonę śluzową żołądka.
- redukują poziom szkodliwy cholesterol.
- regulują ciśnienie krwi
- sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej elastyczne.
- neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii
- spowalniają ruchy robaczkowe jelit
- neutralizują zatrucia, usuwając toksyny.
- wzmacniają naczynia włoskowate, czyniąc je odpornymi na cholesterol.
- ze względu na wysoką zawartość garbników mają działanie bakteriobójcze.
- wzmacniają kości.
- energetyzują
- chronią przed pylicą
Wartość odżywcza jagód: Witaminy: A, witaminy z grupy B, C, PP, P, K, K. Minerały: potas, mangan, selen, cynk, miedź. Inne: gabrniki, glukokininy, beta-karoten, pektyny, flawonoidy, polifenole, antocyjany.
Jeżyna. Sok jeżynowy.
Sok z jeżyny – właściwości
Sok jeżynowy jest na wszystko, od raka do bólu gardła.
Jak działa sok jeżynowy?
Mają działanie przeciwnowotworowe – szczególnie zapobiegają nowotworom okrężnicy i wątroby.
- zapobiega chorobom płuc.
- chronią przed udarami.
- zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
- opóźniają proces się starzenia. Przyspieszają syntezę kolagenu i wzmacniają naczynia krwionośne.
- zapobiegają chorobom serca.
- ze wszystkich owoców, są najlepszym źródłem antyoksydantów.
- zmniejszają ryzyko zwyrodnienia żółtej plamki.
- regulują ciśnienie krwi
- wzmacniają kości.
- łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
- pomagają utrzymać normalny poziom cukru we krwi
- przyspieszają przemianę materii (metabolizm).
- dają poczucie sytości
- zapobiegają zaparciom. Sok jeżynowy z wodą destylowaną jest znanym środkiem przeczyszczającym.
- pomaga również przy krwawieniu dziąseł.
- dodają energii.
Wartość odżywcza jeżyny: Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, kwas foliowy. Minerały: potas, wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, sód, fosfor. Inne: antocyjany, kwas elagowy, kwasy fenolowe (przeciwutleniacze), włókno, tiamina, ryboflawina, niacyna, beta-karoten.
Śliwki. Sok śliwkowy.
Sok ze śliwek – właściwości.
- antybakteryjne i antyoksydacyjne.
- poprawia funkcjonowanie układu trawiennego
- zapobiega rakowi jelita grubego
- działa uspokajająco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie.
Wartość odżywcza śliwki: Witaminy: A, C, E i z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, pektyna, błonnik, polifenole.
Soki owocowe są doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników, są zdrowe i smaczne.
Soki na naszej stronie internetowej są wolne od barwników i konserwantów.
Aby jak najlepiej wykorzystać wartości odżywcze owoców i ujawnić ich bogaty smak, wystarczy kupić je u nas i spróbować.
To jest szybkie i niedrogie. Jedyne co musisz zrobić, to kupić go, a rezultat nie sprawi, że będziesz długo czekać.
Nasz sok jest pyszny, zdrowy, a jednocześnie uzupełnia organizm o wszystkie niezbędne witaminy i minerały.
Nasze soki owocowe nie zawierają konserwantów. Sok bez cukru wyciskany jest bezpośrednio z najlepszych owoców, dzięki czemu możemy zagwarantować najlepszy smak oraz jakość. Zapraszamy do zapoznania się z produktami dostępnymi w naszym sklepie.
Sklep internetowy z naturalnymi sokami owocowymi. Soki owocowe w sklepie wailz.pl.
Kupić soki owocowe:
Sok z granatu kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok z jeżyn kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok z jagód kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok ze śliwek kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Sok z wiśni kupić 1000 ml KLIKNIJ TUTAJ i 300 ml KLIKNIJ TUTAJ
Showing all 2 results
-
Out of stock
SOK Z BRZOSKWINI
100% NATURALNY SOK BRZOSKWINOWY
100% NATURALNA BRZOSKWINIA
NIE ZROBIONY Z KONCENTRATU. Bez dodatku cukru, barwników i stabilizatorów.
Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców z ekologicznie czystego krajobrazu gruzińskich wiosek i lasów. Delikatna technologia produkcji 100% soku z brzoskwini pozwala na zachowanie wszystkich witamin i minerałów.
Składniki: brzoskwinia – 80%, woda, pasteryzowany.Waga: 1000 ml
Wartość odżywcza na 100 g produktu:
tłuszcz 0.1 g,
węglowodany 11 g,
w tym cukry 11 g (zawiera naturalnie występujące cukry),
białko 0.67 gWartość energetyczna: 44 Kcal
-
Out of stock
SOK Z GRANATU
100% NATURALNY SOK GRANATOWY.
NIE ZROBIONY Z KONCENTRATU. Bez dodatku cukru, barwników i stabilizatorów.
Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców z ekologicznie czystego krajobrazu gruzińskich wiosek i lasów. Delikatna technologia produkcji 100% soku z granatów pozwala na zachowanie wszystkich witamin i minerałów.
Składniki: Sok z granatu 100% pasteryzowany.Waga: 250 ml
Wartość odżywcza na 100 g produktu:
tłuszcz 0 g,
węglowodany 14 g,
w tym cukry 15 g (zawiera naturalnie występujące cukry),
cholesterol 0 mg,
białko 0 g,
potas 190 mg,
sód 6 mg.Wartość energetyczna: 62 Kcal.