KUCHNIE ŚWIATA

KUCHNIE ŚWIATA – Wailz.pl

Wyświetlanie wszystkich wyników: 33

  • cząber, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA DO RYB 1000 G

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Przyprawa do ryb jest mieszanką naturalnych przypraw, jest uniwersalną przyprawą do ryb i doskonale nadaje się do przyrządzania wszelkich potraw z ryb: ryb smażonych, gotowanych, pieczonych, kotletów rybnych, zup i sosów.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Przydatne właściwości
    Ta aromatyczna przyprawa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo użyteczna, ponieważ łączy w sobie wszystkie dobroczynne właściwości zawartych w niej przypraw i korzeni!

    Składniki: koper, pietruszka, kwas cytrynowy, sól, tymianek, mięta.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–8.46 g
    • tłuszcz–4.40 g
    • węglowodany–37.80 g
    • 206.8 Kcal/865.3 kJ
  • adzika sucha, swańska sól, chmeli-suneli, przyprawa do mięs, przyprawa do ryb Out of stock

    PRZYPRAWA DO RYB

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Przyprawa do ryb jest mieszanką naturalnych przypraw, jest uniwersalną przyprawą do ryb i doskonale nadaje się do przyrządzania wszelkich potraw z ryb: ryb smażonych, gotowanych, pieczonych, kotletów rybnych, zup i sosów.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Przydatne właściwości
    Ta aromatyczna przyprawa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo użyteczna, ponieważ łączy w sobie wszystkie dobroczynne właściwości zawartych w niej przypraw i korzeni!

    Składniki: uccho-suneli (kozieradka błękitna), kolendra, koper włoski, pieprz czarny, anyż, sól.

    Waga: 15 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–8.40 g
    • tłuszcz–4.40 g
    • węglowodany–37.80 g
    • 206.8 Kcal/865.3 kJ
  • Promocja! cząber, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA CZĄBER

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Cząber nadaje się do wielu potraw. Jego ostrość jest porównywalna do pieprzu czarnego, dlatego czasami jest stosowany jako jego zamiennik. Przyprawę dodaje się do potraw mięsnych, w tym jagnięciny, wieprzowiny i kurczaka.

    Nadaje się również do dań z ryb i dziczyzny. Przyprawa ma ostry, ale korzenny i lekko gorzki smak. Jeśli mięso ma specyficzny smak (np. jagnięcina lub niektóre rodzaje dziczyzny), cząber ukryje ten smak i doda potrawie pikanterii i aromatu. Cząber nazywany jest fasolowym zielem, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do dań z roślin strączkowych. Przyprawa ta wzbogaca smak, a także łagodzi gazy i wzdęcia po spożyciu grochu i fasoli.

    Składniki:  cząber

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–6.7 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–23 g
    • 272 Kcal/1138 kJ

    PRZYPRAWA CZĄBER 1000 G

    55.00
  • cząber, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA CZĄBER

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Cząber nadaje się do wielu potraw. Jego ostrość jest porównywalna do pieprzu czarnego, dlatego czasami jest stosowany jako jego zamiennik. Przyprawę dodaje się do potraw mięsnych, w tym jagnięciny, wieprzowiny i kurczaka.

    Nadaje się również do dań z ryb i dziczyzny. Przyprawa ma ostry, ale korzenny i lekko gorzki smak. Jeśli mięso ma specyficzny smak (np. jagnięcina lub niektóre rodzaje dziczyzny), cząber ukryje ten smak i doda potrawie pikanterii i aromatu. Cząber nazywany jest fasolowym zielem, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do dań z roślin strączkowych. Przyprawa ta wzbogaca smak, a także łagodzi gazy i wzdęcia po spożyciu grochu i fasoli.

    Składniki:  cząber

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–6.7 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–23 g
    • 272 Kcal/1138 kJ
  • Promocja! sumak, Przyprawa gruzińska Out of stock

    PRZYPRAWA SUMAK

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sumak jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni orientalnej. Pochodzi z Syrii. Stąd jego nazwa, która w języku syryjskim tłumaczy się jako czerwony. Smakuje kwaśno i nie ma żadnego silnego aromatu. Jeśli chodzi o kolor, to jest on czerwono-brązowy, a nawet karmazynowy. Czasami używa się go zamiast soku z cytryny, tamaryndowca i octu, a samo drzewo sumaka nazywane jest drzewem octowym. Czasami używa się go nawet do robienia kwaśnej lemoniady. Nie z cytryn, ale z sumaku.

    Składniki:  sumak

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10 g
    • tłuszcz–9 g
    • węglowodany–28 g
    • 239 Kcal/1000 kJ

    PRZYPRAWA SUMAK 1000 G

    64.00
  • sumak, Przyprawa gruzińska Out of stock

    PRZYPRAWA SUMAK

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sumak jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni orientalnej. Pochodzi z Syrii. Stąd jego nazwa, która w języku syryjskim tłumaczy się jako czerwony. Smakuje kwaśno i nie ma żadnego silnego aromatu. Jeśli chodzi o kolor, to jest on czerwono-brązowy, a nawet karmazynowy. Czasami używa się go zamiast soku z cytryny, tamaryndowca i octu, a samo drzewo sumaka nazywane jest drzewem octowym. Czasami używa się go nawet do robienia kwaśnej lemoniady. Nie z cytryn, ale z sumaku.

    Składniki:  sumak

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10 g
    • tłuszcz–9 g
    • węglowodany–28 g
    • 239 Kcal/1000 kJ

    PRZYPRAWA SUMAK

    12.50
  • przyprawa do fasoli, przyprawa do Lobio, Przyprawa gruzińska Out of stock

    PRZYPRAWA DO FASOLI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    PRZYPRAWA DO LOBIO

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Przyprawa do fasoli jest mieszanką naturalnych przypraw, jest uniwersalną przyprawą do fasoli, zupa fasolowa, grochówka, kapusta z grochem, dania z ciecierzycy i soczewicy.

    Polecana jest również do wszelkich dań z grochem i innymi roślinami strączkowymi.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Przydatne właściwości
    Ta aromatyczna przyprawa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo użyteczna, ponieważ łączy w sobie wszystkie dobroczynne właściwości zawartych w niej przypraw i korzeni!

    Składniki: kolendra, kozieradka błękitna (utsho suneli), sól, czosnek, pieprz, czerwona papryka, cząber.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–0.58 g
    • tłuszcz–1.39 g
    • węglowodany–26.12 g
    • 128 Kcal/535 kJ
  • Imeretyński szafran, Przyprawa gruzińska Out of stock

    PRZYPRAWA

    SZAFRAN IMERETYŃSKI

    KVITELI KVAVILI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Szafran stosuje się do potraw z ryb, mięsa i fasoli. Szafran imeretyński szczególnie dobrze łączy się z orzechami włoskimi.

    Przyprawa ta nadaje pikantny smak marynatom i piklom. Jeśli chcesz “rozjaśnić” jakąś potrawę, zalej szafran imeretyński wodą, a następnie dodaj tę mieszankę do sosów, ciastek, rosołu itp.

    Szafran imeretyński jest również niezwykle popularny w kuchni gruzińskiej: nie da się osiągnąć klasycznego smaku satsivi czy kharcho bez dodania tej przyprawy.

    Składniki:  nagietki (szafran imeretyjski)

    Waga: 40 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–11 g
    • tłuszcz–3.78 g
    • węglowodany–28 g
    • 190 Kcal/795 kJ
  • przyprawa do charczo, Przyprawa gruzińska

    PRZYPRAWA CHARCHO SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    DO ZUPY CHARCHO

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Zupa Charczo jest wizytówką narodowej kuchni gruzińskiej.

    Dosłownie każdy region kraju, każda miejscowość ma swój własny przepis na to danie. Jedyną rzeczą, która pozostaje niezmieniona jest bogactwo przypraw, które tworzą ten niezapomniany głęboki, bogaty i oryginalny smak.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Skład przyprawy do Kharcho
    Gruzińskie gospodynie same zaopatrują się w przyprawy do Charczo, stosując swoje ulubione, sprawdzone przez czas i starannie skalibrowane proporcje. Ale jest możliwe kupić gotowe mieszanki oparte na tradycyjnych przepisach na zupę Kharcho.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, curry, czerwona papryka, nagietki (szafran imeretyjski), sól.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–5.08 g
    • tłuszcz–1.75 g
    • węglowodany–23.17 g
    • 116.5 Kcal/487.4 kJ
  • Czosnek niedźwiedzi marynowany Out of stock

    CZOSNEK NIEDŹWIEDZI MARYNOWANY

    KISZONY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI

    NATURALNY MARYNOWANY

    CZOSNEK NIEDŹWIEDZI

    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

     

    Marynowany czosnek niedźwiedzi ma wszystkie zalety zdrowotne świeżego.

    Pomaga więc obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, oczyszcza krew, stymuluje serce i poprawia trawienie.

    Należy zauważyć, że w postaci marynowanej jest bardzo skuteczne w takich warunkach, jak zmęczenie i senność, zaburzenia snu i apetytu, wysokie ciśnienie krwi, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a także zmęczenie w zimie.

    Składniki: czosnek niedźwiedzi, woda, sól.

    Waga netto: 500 g

    Wartości odżywcze na 100 g:

    • kalorie: 29 kcal/121.22 kJ
    • węglowodany – 13 g
    • białko – 0.5 g
    • tłuszcz – 0 g
    • cukier – 0 g
    • sól – 4.5 g
  • przyprawa do charczo, Przyprawa gruzińska Out of stock

    PRZYPRAWA KHARCHO SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    DO ZUPY KHARCHO

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Zupa Charczo jest wizytówką narodowej kuchni gruzińskiej.

    Dosłownie każdy region kraju, każda miejscowość ma swój własny przepis na to danie. Jedyną rzeczą, która pozostaje niezmieniona jest bogactwo przypraw, które tworzą ten niezapomniany głęboki, bogaty i oryginalny smak.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Skład przyprawy do Kharcho
    Gruzińskie gospodynie same zaopatrują się w przyprawy do Charczo, stosując swoje ulubione, sprawdzone przez czas i starannie skalibrowane proporcje. Ale jest możliwe kupić gotowe mieszanki oparte na tradycyjnych przepisach na zupę Kharcho.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, curry, czerwona papryka, nagietki (szafran imeretyjski), sól.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–5.08 g
    • tłuszcz–1.75 g
    • węglowodany–23.17 g
    • 116.5 Kcal/487.4 kJ
  • Promocja! Przyprawy gruziński

    PRZYPRAWA DO RYB

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Przyprawa do ryb jest mieszanką naturalnych przypraw, jest uniwersalną przyprawą do ryb i doskonale nadaje się do przyrządzania wszelkich potraw z ryb: ryb smażonych, gotowanych, pieczonych, kotletów rybnych, zup i sosów.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Przydatne właściwości
    Ta aromatyczna przyprawa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo użyteczna, ponieważ łączy w sobie wszystkie dobroczynne właściwości zawartych w niej przypraw i korzeni!

    Składniki: koper, pietruszka, kwas cytrynowy, sól, tymianek, mięta.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–8.46 g
    • tłuszcz–4.40 g
    • węglowodany–37.80 g
    • 206.8 Kcal/865.3 kJ

    PRZYPRAWA DO RYB

    8.80
  • Promocja! Przyprawy gruziński Out of stock

    PRZYPRAWA DO KURCZAKA I DROBIU

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Przyprawa do kurczaka – Przyprawa jest specjalnie dobrana do potraw z mięsa kurczaka. Podkreśla smak i aromat Twojej potrawy oraz nadaje jej złocisty kolor, czyniąc ją jeszcze bardziej apetyczną!

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Przydatne właściwości
    Ta aromatyczna przyprawa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo użyteczna, ponieważ łączy w sobie wszystkie użyteczne właściwości zawartych w niej przypraw i korzeni!

    Składniki: czosnek, kolendra, papryka, kozieradka błękitna (utsho suneli), kminek, bazylia, kwas cytrynowy, czerwona papryka, sól.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–9.59 g
    • tłuszcz–7.53 g
    • węglowodany–54.29 g
    • 307 Kcal/1284.5 kJ
  • adzika sucha, swańska sól, chmeli-suneli, przyprawa do mięs, przyprawa do ryb

    PRZYPRAWA DO MIĘS

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Gruzińska przyprawa do mięsa to mieszanka naturalnych przypraw, które doskonale komponują się z mięsem i nadają mu aromat, soczystość i smak prawdziwych tradycji kuchni gruzińskiej.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, pietruszka, sól, kurkuma,  seler, cząber, czerwona papryka chili w proszku.

    Waga: 15 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–1.5 g
    • tłuszcz–0.0 g
    • węglowodany–5.0 g
    • 24.8 Kcal / 103.8 kJ
  • Przyprawa kolendra mielona Out of stock

    PRZYPRAWA KOLENDRA MIELONA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Kolendra jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin przyprawowych na świecie, znaną od czasów starożytnych i uprawianą w krajach azjatyckich i śródziemnomorskich od około trzech tysięcy lat.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Kolendra idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu.

    Przydatne właściwości kolendry
    Kolendra to przyprawa, która jest nasycona wieloma pożytecznymi substancjami dla ludzkiego organizmu. Dlatego też przyprawa ta jest tak cenna w kuchni i innych przyprawach.

    Składniki: kolendra.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–1.5 g
    • tłuszcz–0.0 g
    • węglowodany–5.0 g
    • 24.8 Kcal / 103.8 kJ
  • Promocja! Marynowana śliwka Tkemali do czakapuli Out of stock

    ŚLIWKI TKEMALI Z ESTRAGONEM

    KWAŚNE ŚLIWKI DO CHAKAPULI

    NATURALNE MARYNOWANE ŚLIWKI

    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH

     

    Śliwka Tkemali jest jednym z najbardziej popularnych owoców, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Oprócz doskonałego, wykwintnego smaku, ma wiele pożytecznych właściwości.
    Kiszone śliwki Mirabelka to wyjątkowe danie, którym prawdziwi smakosze mogą się cieszyć. Odnosi się do pojedynczych przystawek. Ale dodatkowo może pełnić rolę składnika pomocniczego do dań mięsnych. Gotowana szynka, pieczeń wieprzowa, pasztet – wszystko to wspaniale uzupełniają pikantne kiszone śliwki Tkemali.

    Kiszone śliwki Mirabelka to wyjątkowe danie – Wailz.pl

    Pożyteczne właściwości owoców nie znikają po kiszeniu. Zachowany jest ich skład witaminowy i mineralny. A, grupa B, C, E, PP (beta-karoten), siarka, magnez, żelazo, nikiel, sód, kobalt i inne są ważnymi składnikami zdrowia człowieka. Jedząc więc kiszone śliwki Mirabelka w diecie można uchronić się przed awitaminozą i szeregiem nieprzyjemnych objawów spowodowanych brakiem minerałów.

    kiszone śliwki Mirabelka w diecie można uchronić się przed awitaminozą – wailz.pl

    Śliwka, zarówno świeża, jak i w każdej innej postaci, w tym kiszona, ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Owoc ten polecany jest do regularnego spożywania osobom, które cierpią na słabe trawienie. Ze względu na wysoką zawartość izotyny i sorbitolu śliwki wspomagają procesy trawienne, pracę jelit.

    Ponadto owoce te są bogate antyoksydantami, które zapobiegają procesowi utleniania cholesterolu, skutecznie zwalczając wolne rodniki. Krótko mówiąc, zapobiegają one wszelkim chorobom układu krążenia, w tym zawałom serca i udarom mózgu.

    Składniki: zielona śliwka Tkemali, woda, estragon, sól.

    Zalecenia dotyczące spożycia: dodać tę pikantną mieszankę zamiast rosołu. 15-20 minut przed całkowitym ugotowaniem mięsa, dopraw do gustu czosnkiem, zieloną cebulką i ziołami do wyboru!

    Waga netto: 650 g

    Wartości odżywcze na 100 g:

    • kalorie: 30 kcal/125.52 kJ
    • węglowodany – 7 g
    • białko – 0 g
    • tłuszcz – 0 g
    • cukier – 0 g
    • sól – 4.25 g
  • Liście winogron Out of stock

    LIŚCIE WINOGRON

    NATURALNE MARYNOWANE LIŚCIE WINOGRON

    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

     

    Konserwowane liście winogron są zdrowym i pożywnym produktem, który jest integralną częścią wielu potraw.
    I, oczywiście, jest to podstawa soczystej dolmy, która jest kochana i przygotowywana w wielu krajach na całym świecie.
    Liście winogron doskonale nadają się do stosowania w diecie, ponieważ zawierają bardzo mało węglowodanów i tłuszczów. [Liście winogron w diecie – Wailz.pl].

    Ponadto, liście winogron zwiększają odporność, wzmacniają kości, mają działanie antyoksydacyjne, są źródłem wielu pożytecznych mikroelementów i witamin.

    Wiele osób lubi używać liści winogron jako samodzielnej przekąski. Najczęściej jednak produkt ten jest dodawany do różnych sałatek i drugich dań.

    Wiele osób używają liści winogron jako samodzielne przekąski – Wailz.pl

    Składniki: liście winogron, woda, sól.

    Waga netto: 670 g

    Wartości odżywcze na 100 g:

    • kalorie: 32 kcal/133.7 kJ
    • węglowodany – 5 g
    • białko – 3 g
    • tłuszcz – 0 g
    • cukier – 0.6 g
    • sól – 4.25 g
  • Jonjoli-Dzondzoli Out of stock

    JONJOLI
    DŻONDŻOLI
    Marynowane kwiaty

    BEZ KONSERWANTÓW, BARWNIKÓW I ŚRODKÓW ULEPSZAJĄCYCH.

     

    Gruzińskie kapary. Mieszanka ziołowa z górskich łąk Gruzji
    Przygotowany ze świeżych kwiatów dżondżoli z lasów z wysokich gór Kaukazu w Gruzji. Uzupełniany zalewą solną z dodatkiem oleju i przypraw. [JONJOLI przepis – Wailz.pl].

    Korzyści z zamarynowanej dzondzoli – Wailz.pl

    Doskonale nadaje się jako przekąska do mocnych drinków i zimnych dań.

    Składniki: kwiaty Jonjoli, woda, sól.

    Waga: 500 g

    Wartość odżywcza na 100 g produktu:

    • białko–0.4 g
    • tłuszcz–0 g
    • tłuszcze nasycone–0 g
    • węglowodany–13.2 g
      z czego cukru–0 g,
      sól–4.25 g.
      Wartość energetyczna: 32 Kcal / 133.8 kJ
  • Tkemali, Sos ze śliwek tkemali Out of stock

    Tkemali

    Sos Śliwkowy Czerwony

    Gruziński Sos

    Naturalny Sos z czerwonych śliwek. 
    Bez barwników i środków ulepszających.
    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców.

    Przepyszny sos z prawdziwych śliwek.
    Sos słodko-kwaśny o gęstej konsystencji i pikantnym smaku.

    Składniki: przecier z czerwonych śliwek Tkemali – 57%, przecier owocowy, czosnek, kolendra, koperek, pieprz. Substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu.

    Waga netto: 500 ml
    Wartość odżywcza na 100 g:
    białko–0.5 g
    węglowodany–8.2 g
    cukier 6.2 g
    sól–1.9 g

    Wartość energetyczna: 34.8 Kcal.

  • Tkemali, Sos ze śliwek tkemali Out of stock

    Tkemali

    Sos Śliwkowy Zielony

    Gruziński Sos

    Naturalny Sos z zielonych śliwek. 
    Bez barwników i środków ulepszających.
    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców.

    Przepyszny sos z prawdziwych śliwek.
    Sos słodko-kwaśny o gęstej konsystencji i pikantnym smaku.

    Składniki:  przecier z zielonych śliwek Tkemali – 57%, przecier owocowy, czosnek, kolendra, koperek, pieprz. Substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu.
    Waga netto: 500 ml

    Wartość odżywcza na 100 g:
    białko–0.5 g
    węglowodany–8.2 g
    cukier 6.2 g
    sól–1.9 g

    Wartość energetyczna: 34.8 Kcal/146.16 kJ.

  • Przyprawy gruziński Out of stock

    PRZYPRAWA KOLENDRA MIELONA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Kolendra jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin przyprawowych na świecie, znaną od czasów starożytnych i uprawianą w krajach azjatyckich i śródziemnomorskich od około trzech tysięcy lat.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Kolendra idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu.

    Przydatne właściwości kolendry
    Kolendra to przyprawa, która jest nasycona wieloma pożytecznymi substancjami dla ludzkiego organizmu. Dlatego też przyprawa ta jest tak cenna w kuchni i innych przyprawach.

    Składniki: kolendra.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–1.5 g
    • tłuszcz–0.0 g
    • węglowodany–5.0 g
    • 24.8 Kcal / 103.8 kJ
  • Przyprawy gruziński Out of stock

    CHMELI SUNELI
    KHMELI SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Khmeli Suneli jest najbardziej znaną i popularną gruzińską przyprawą. Wiele gospodyń domowych ma to w swoich kuchniach, nawet te, które nie gotują kaukaskich potraw.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Chmiel-suneli jest idealny do duszonych warzyw, lekkich zup, a nawet dań rybnych.
    A dla tych, którzy kochają kuchnię gruzińską, jest ona niezbędna. Bez chmieli-suneli nie da się obejść bez charczo, czachochbili, saciwi, dodaj to do gruzińskiej adziki.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, nagietki (szafran imeretyjski).

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–14.05 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–38.4 g
    • 231 Kcal/966.5 kJ.
  • Przyprawy gruziński Out of stock

    UCCHO SUNELI

    UTSHO SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Uccho-suneli jest narodową przyprawą gruzińską, która ma szczególny smak i nadaje wszystkim potrawom, które zawierają tę przyprawę, delikatny orzechowy aromat.

    Wiadomo, że Utsho-suneli uzyskiwany jest z rośliny, która nazywana jest kozieradką niebieską. W zwykłym stanie niebieski kozieradka nie różni się niezwykłymi właściwościami ani szczególnym smakiem. Ale jeśli zostanie wysuszona, roślina zamienia się w niezwykle pachnącą przyprawę, która jest częścią wielu innych przypraw.

    Utsho Suneli to jest kozieradka niebieska – wailz.pl

    Utsho-sunneli wkłada się do potraw z jagnięciny i ryby, aby podkreślić delikatny orzechowy smak głównego produktu. A ta przyprawa jest niezbędna dla mięsa kurczaka i ptaków w ogóle.

    Sprawia, że smak kurczaka, kaczki, indyka i przepiórek staje się jaśniejszy, bogatszy i bardziej wyrafinowany.

    Składniki: utsho suneli (kozieradka błękitna).

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10.95 g
    • tłuszcz–3.26 g
    • węglowodany–38.31 g
    • 255 Kcal / 1066.9 kJ.
  • Konfitura z zielonych orzechów,  konfitura z orzecha włoskiego Out of stock

    KONFITURA Z ORZECHA WŁOSKIEGO

     100% Z PRAWDZIWYCH ORZECHÓW WŁOSKICH

    Bez konserwantów, barwników, polepszaczy smaku, emulgatorów i innych sztucznych dodatków.

    Wykonane ze świeżych ormiańskich owoców z ekologicznie czystego krajobrazu Armenii wiosek i lasów.
    Konfitura z zielonych orzechów jest produkowana zgodnie z tradycyjną recepturą.

    Dżem z orzechów włoskich przyjazny dla środowiska – Wailz.pl

    Surowce do produkcji dżemów i konfitur z orzecha włoskiego wykorzystują ekologiczne i czyste produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które nie zawierają substancji toksycznych i chemicznych niebezpiecznych dla zdrowia.
    Tajemnicą nieporównywalnego smaku i jakości dżemu z orzechów włoskich są to, że większość pracy wykonywana jest ręcznie, ściśle przestrzegając wszystkich standardów sanitarno-higienicznych. [Konfitura z orzechów włoskich – Wailz.pl]

    W ten sposób nasza konfitura z zielonych orzechów dostarczają klientom różnorodnych produktów o niepowtarzalnym smaku i jakości.

    Składniki: świeże zielone orzechy włoskie, syrop cukrowy, goździki, wanilia, woda.

    Waga: 500 g

    Wartość odżywcza na 100 g produktu:

    • węglowodany 23 g
    • w tym cukru: 21 g
    • białko: 3 g
    • tłuszcz: 11 g

    Wartość energetyczna: 190 kcal/794.20 kJ

  • Sos ze pomidorów, Satsebeli Out of stock

    Sacebeli Klasyczny

    Satsebeli

    Sos Pomidorowy

    Gruziński Sos

     

    Naturalny Sos pomidorowo-korzenny.
    Bez barwników i środków ulepszających.
    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców.

    Przepyszny sos z prawdziwych pomidorów.
    Sos słodko-kwaśny o gęstej konsystencji i pikantnym smaku.

    Składniki: woda, pomidory(pasta pomidorowa), sól, gruzińskie mieszane przyprawy, cukier, świeży czosnek, chili papryka. Substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu.
    Waga: 250 g
    Wartość odżywcza na 100 g produktu:
    białko–1,1 g,
    tłuszcz–0 g,
    tłuszcze nasycone–0 g,
    węglowodany–5,8 g
    z czego cukru–5,8 g,
    sól–2.4 g.

    Wartość energetyczna: 27,6 Kcal.

  • Sos ze pomidorów, Satsebeli Out of stock

    Sacebeli Czosnkowy

    Satsebeli Czosnkowy

    Sos Pomidorowy Czosnkowy

    Gruziński Sos

     

    Naturalny Sos pomidorowo-korzenny.
    Bez barwników i środków ulepszających.
    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców.

    Przepyszny sos z prawdziwych pomidorów.
    Sos słodko-kwaśny o gęstej konsystencji i pikantnym smaku.

    Składniki: woda, pomidory(pasta pomidorowa), sól, świeży czosnek, gruzińskie mieszane przyprawy, cukier, chili papryka. Substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu.

    Waga: 250 g
    Wartość odżywcza na 100 g produktu:
    białko–1,1 g,
    tłuszcz–0 g,
    tłuszcze nasycone–0 g,
    węglowodany–5,8 g
    z czego cukru–5,8 g,
    sól–2.4 g.

    Wartość energetyczna: 27,6 Kcal.

  • przyprawa bez gmo Out of stock

    UCCHO SUNELI

    UTSHO SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Uccho-suneli jest narodową przyprawą gruzińską, która ma szczególny smak i nadaje wszystkim potrawom, które zawierają tę przyprawę, delikatny orzechowy aromat.

    Wiadomo, że Utsho-suneli uzyskiwany jest z rośliny, która nazywana jest kozieradką niebieską. W zwykłym stanie niebieski kozieradka nie różni się niezwykłymi właściwościami ani szczególnym smakiem. Ale jeśli zostanie wysuszona, roślina zamienia się w niezwykle pachnącą przyprawę, która jest częścią wielu innych przypraw.

    Utsho Suneli to jest kozieradka niebieska – wailz.pl

    Utsho-sunneli wkłada się do potraw z jagnięciny i ryby, aby podkreślić delikatny orzechowy smak głównego produktu. A ta przyprawa jest niezbędna dla mięsa kurczaka i ptaków w ogóle.

    Sprawia, że smak kurczaka, kaczki, indyka i przepiórek staje się jaśniejszy, bogatszy i bardziej wyrafinowany.

    Składniki: utsho suneli (kozieradka błękitna).

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–10.95 g
    • tłuszcz–3.26 g
    • węglowodany–38.31 g
    • 255 Kcal / 1066.9 kJ.
  • Promocja! przyprawa bez gmo

    CHMELI SUNELI

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Khmeli Suneli jest najbardziej znaną i popularną gruzińską przyprawą. Wiele gospodyń domowych ma to w swoich kuchniach, nawet te, które nie gotują kaukaskich potraw.

    Ale co oznacza nazwa tej przyprawy i z czego się składa? – wailz.pl

    Chmiel-suneli jest idealny do duszonych warzyw, lekkich zup, a nawet dań rybnych.
    A dla tych, którzy kochają kuchnię gruzińską, jest ona niezbędna. Bez chmieli-sunali nie da się obejść bez kharcho, chahohbili, satsivi, dodaj to do gruzińskiej adjiki.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, kminek, sól, koperek, charczo suneli, majeranek, kurkuma, cząber.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g:

    • białko–14.05 g
    • tłuszcz–5.9 g
    • węglowodany–38.4 g
    • 231 Kcal/966.5 kJ.
  • Promocja! przyprawa bez gmo Out of stock

    SÓL SWAŃSKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Sól Swańska jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.
    Dzięki swojej kompozycji przyprawa ta doskonale komponuje się z gorącymi daniami (w tym zupami) i sosami.
    Smak potraw rybnych i mięsnych rozciąga się daleko wokoło.

    Składniki: sól, kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, nagietki (szafran imeretyjski), czerwona papryka, kminek, czosnek.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu:

    • białko–14.08 g
    • tłuszcz–7.74 g
    • węglowodany–41.4
    • 220.7 Kcal/923.4 kJ.

    Przyprawa do zup, sosów, mięsa, kanapek, potraw grillowanych, sałatek, grzybów, ryb, marynowania mięs i warzyw, itp.

  • Promocja! przyprawa bez gmo

    SUCHA ADZIKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Ostra pasta adzika połączona z daniami z grilla, pieczonym mięsem, cukinią, bakłażanami, pulpetami, szaszłykami, makaronami, nachosami, frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami doda idealnej ostrości przekąskom. Niezależnie, czy chcesz jej dodać do potraw mięsnych, czy wegetariańskich: zwykły pikantny ketchup, ostawiamy na półkę, bo lepszym dopełnieniem ostrego smaku i aromatu jest właśnie Adzika.

    Składniki: sól, kolendra mielona, kozieradka błękitna (utsho suneli), czerwona papryka, chili gruboziarnisty, koperek.

    Waga: 1000 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu: 45.5 Kcal (190kJ)

  • Tkemali green Out of stock

    Tkemali

    Sos Śliwkowy Zielony

    Gruziński Sos

    Naturalny Sos z zielonych śliwek. 
    Bez barwników i środków ulepszających.
    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców.

    Przepyszny sos z prawdziwych śliwek.
    Sos słodko-kwaśny o gęstej konsystencji i pikantnym smaku.

    Składniki: przecier z zielonych śliwek Tkemali – 57%, przecier owocowy, czosnek, kolendra, koperek, pieprz. Substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu.
    Waga netto: 250 g

    Wartość odżywcza na 100 g:
    białko–0.5 g
    węglowodany–8.2 g
    cukier 6.2 g
    sól–1.9 g

    Wartość energetyczna: 34.8 Kcal.

  • Tkemali, Sos ze śliwek tkemali Out of stock

    Tkemali

    Sos Śliwkowy Czerwony

    Gruziński Sos

    Naturalny Sos z czerwonych śliwek. 
    Bez barwników i środków ulepszających.
    Wykonane ze świeżych gruzińskich owoców.

    Przepyszny sos z prawdziwych śliwek.
    Sos słodko-kwaśny o gęstej konsystencji i pikantnym smaku.

    Składniki: przecier z czerwonych śliwek Tkemali – 57%, przecier owocowy, czosnek, kolendra, koperek, pieprz. Substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu.

    Waga netto: 250 g
    Wartość odżywcza na 100 g:
    białko–0.5 g
    węglowodany–8.2 g
    cukier 6.2 g
    sól–1.9 g

    Wartość energetyczna: 34.8 Kcal.

  • Przyprawy gruziński Out of stock

    SUCHA ADZIKA

    PRZYPRAWA GRUZIŃSKA

    – NIE ZAWIERA GLUTAMINIANU SODU !
    – NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW !

    Adzika jest mieszanką przypraw, które pochodzą ze słonecznej Gruzji.
    Liczne składniki dodane do przyprawy pozwalają na zakup dań o oryginalnym smaku, odrobinie goryczy i pikantnym smaku.

    Przyprawa Adzika wyróżnia się niezwykłą ostrością i aromatem.

    Przyprawa adzika doskonale dopełnia smak zup, gulaszów, sałatek, a także wszelkich sosów (w tym pomidorowego i paprykowego) oraz dipów. Sprawdzi się także jako pikantna marynata do mięs i grillowanych warzyw (papryki, pieczarek).

    Ostra pasta adzika połączona z daniami z grilla, pieczonym mięsem, cukinią, bakłażanami, pulpetami, szaszłykami, makaronami, nachosami, frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami doda idealnej ostrości przekąskom. Niezależnie, czy chcesz jej dodać do potraw mięsnych, czy wegetariańskich: zwykły pikantny ketchup, ostawiamy na półkę, bo lepszym dopełnieniem ostrego smaku i aromatu jest właśnie Adzika.

    Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), czerwona papryka, czosnek, kolendra mielona, sól.

    Waga: 50 g

    Wartość energetyczna na 100 g produktu:

    białko–3.2 g
    tłuszcz–2.5 g
    węglowodany–10.5 g
    77.3 Kcal /323.4 kJ