Słodka i zdrowa przekąska. Suszony melon bez cukru.

Melon to prawdziwa skarbnica aminokwasów i mikroelementów, dzięki którym możemy cieszyć się jego dobrodziejstwami.

Właściwości i wartości odżywcze:

Minerały : potas, wapń, fluor, mangan, jod, cynk, żelazo, sód, magnez.
Witaminy: PP, C, E, grupa B.

Melon to prawdziwa skarbnica – wailz.pl

Witamina B1 zaopatrują organizm w tiaminę, B2 w ryboflawinę, B5 w kwas pantotenowy, B9 w kwas foliowy.

Witamina C ma korzystny wpływ na skórę i wzmacnia układ odpornościowy, co jest ważne w czasie mroźnych zimowych miesięcy.

Błonnik pokarmowy reguluje pracę układu pokarmowego i przyczynia się do eliminacji substancji toksycznych.

Korzystne właściwości suszonego melona

Nie bez powodu melon nazywany jest produktem odmładzającym. Jego miąższ jest uważany za doskonały środek wzmacniający kości, włosy i kapilary. Beta-karoten ma pozytywny wpływ na włosy, paznokcie i skórę. Spożywanie suszonego melona latem pomaga zachować piękną opaleniznę.

Na Kaukazie melon nazywany

produktem odmładzającym – Wailz.pl

Wiele osób uważa melon za produkt kobiecy. Rzeczywiście, suszone owoce powinny być częścią diety kobiet w ciąży, a także kobiet w okresie menopauzy. Kwas foliowy pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi hormonalnej, pomaga zwalczać depresję, a jednocześnie poprawia pamięć i wzmacnia układ odpornościowy. Enzymy pomagają pozbyć się bezsenności, drażliwości, radzą sobie z utratą sił.

Korzystne właściwości rozciągają się na osoby cierpiące na choroby układu krążenia, puchlinę, żółtaczkę i kamicę moczową. Suszony melon warto włączyć także do diety osób z zaburzeniami układu nerwowego. Uprawa melona jest wskazana dla osób cierpiących na zaparcia, błonnik zawarty w jego składzie pomaga uporać się z problemem.

Leave a Comment