Wyroby gruzińskie.
Kuchnia gruzińska
Gruzińskie jedzenie.
Produkty gruzińskie sklep
Produkty z Gruzji.
Wśród wysokich gór, niekończących się dolin i jasnej zieleni nietkniętej jeszcze natury, znajduje się piękny kraj, który słynie nie tylko z dawnej kultury, ale także z niesamowitego ciepła i gościnności swoich ludzi.
Gruzja jest krajem bogatym we wszelkiego rodzaju zasoby, żyzną ziemię i złote ręce jej mieszkańców.
Uczta gruzińska to nie tylko posiłek z kieliszkiem wódki – to prawdziwy rytuał, którego każdy fragment był przekazywany z pokolenia na pokolenie i docierał do nas w niemal niezmienionej postaci. Spacer po Gruzji to nie tylko zabawa, ale także niesamowita przyjemność.
Nie wierzysz w to? Spróbujmy odwiedzić mieszkańca Gruzji, a zrozumiesz, dlaczego ten pozornie mały kraj przyciąga turystów z całego świata.
Więc, odwiedzamy Gruzina… Pierwsze ostrzeżenie – możesz zapomnieć o diecie! I co za dieta, gdy cały dom owiany jest uwodzicielskim aromatem wypieków, to już na piecu znajduje się główne danie,a w kuchni słychać odgłosy wina wylewającego się po słoikach.
Oto ona – kaukaska esencja – by nakarmić wszystkich i dać ci to samo ze sobą…
Stół jest dosłownie popękany przez wagę załadowanych potraw i wszelkiego rodzaju produktów… Wydaje się, że te potrawy wykorzystują wszystkie znane i nieznane człowiekowi produkty, ale tylko wydaje się… W rzeczywistości prawdziwa gruzińska gospodyni domowa może ugotować pyszne danie, używając minimalnej ilości składników i pomóc jej w tej kwestii przypraw. Gruzińskie przyprawy są używane w prawie każdym daniu, nawet w najbardziej zwykłej sałatce z ogórków i pomidorów. To one nadają kuchni gruzińskiej niezwykły pikantny smak.
Bez nich słynny na całym świecie gruziński sos “Tkemali” lub “Satsebeli” nie byłby tak smaczny.
Orzech włoski jest głównym gościem każdego stołu w Gruzji. Z orzecha włoskiego można zrobić prawie każde danie: po pierwsze, po drugie, i przystawkę, sałatkę i deser… Nie uwierzysz, ale robią nawet dżem! Dżem orzechowy jest uważany za swego rodzaju symbol Nowego Roku, ponieważ zgodnie z tradycją musi koniecznie zdobić świąteczny stół.
Jedno z najbardziej znanych dań gruzińskich jest wykonane z orzechów – Saciwi, ale nie bez dodania gruzińskich przypraw.
Gruzińska kuchnia narodowa jest jedną z najbardziej “mięsnych” potraw. Mięso jest używane w prawie wszystkich tradycyjnych daniach gorących. Ponadto Gruzini znają i uwielbiają nie tylko jeść, ale także przygotowywać smaczne produkty mięsne. Jednak nawet mięso nie wydaje się tak pyszne, jeśli nie ma marynaty na stole. Gruzini marynują wszystko: ogórki, kapustę, pomidory, ostrą paprykę, buraki, czosnek i najważniejszą gruzińską marynatę – “Jonjoli”. Jonjoli to krzak, którego pąki są marynowane razem z łodygami. Tej marynaty można skosztować tylko w kuchni gruzińskiej, jest ona niezwykle smaczna i pasuje do każdej potrawy, zarówno mięsnej, jak i warzywnej. Nie trzeba go gotować – wystarczy dodać trochę oleju roślinnego do już zamarynowanych jonjoli i pokroić cebulę do smaku.
Taka przekąska na pewno zaskoczy twoich gości.
Bogaty wybór serów jest główną zaletą produktów z Gruzji. Jak mówią Gruzini: “Jeśli nie masz w domu sera, jesteś martwy!” Głupotą byłoby oczywiście mówić o śmierci, ale nie można nie zgodzić się z tym, że jeśli masz w domu ser, to nie będziesz głodny. Kolejny “gwóźdź” gruzińskiego stołu – Chaczapuri, który dziś jest kochany przez cały świat, nie może obejść się bez użycia tego produktu mlecznego, a im smaczniejszy ser – tym smaczniejsze i bogatsze wypieki.
Wśród tradycyjnych serów gruzińskich należy wyróżnić ser Sulguni (Suluguni)- solankowy ser gruziński z regionu Samegrelo. Wykonany jest z mleka krowiego (w starożytnym bawole), ma umiarkowanie słony smak i gęstą, ale elastyczną konsystencję. “Pachnący” ser “Guda” (dokładnie “Guda”, nie “Gouda”) jest również oryginalnym gruzińskim produktem mleczarskim. Ser ten można śmiało przypisać do kategorii “amatorskiej”, ponieważ opinia nawet samych Gruzinów na jego temat jest znacznie odmienna – jest albo kochany (za wyśmienity smak), albo nie znosi (za ostry zapach owczej skóry, jak utrzymywał tę odmianę w specjalnej owczej bukłaku).
Ponieważ zapach rozprzestrzenia się kilka metrów od źródła i jest bardzo trudny do usunięcia, nikt nie ośmieli się zabrać tego sera do transportu, więc bardzo trudno jest go znaleźć gdzieś indziej, z wyjątkiem samej Gruzji.
Krupa jest również bardzo popularna wśród gruzińskich gospodyń domowych. Jednym ze zbóż, które aktywnie wykorzystywane w kuchni gruzińskiej jest mąka kukurydziana. Używany jest przez Gruzinów do wyrobu narodowych placek “Mczadi”, które dla wielu często zastępują zwykły chleb. Mczadi jest łatwo gotowane i podawane głównie z narodowym daniem gruzińskim – czerwonymi lobio (czerwona fasola) i marynatami. Kiedy jest gorący, można go po prostu zjeść z serem – jest nie tylko pyszny, ale również niezwykle odżywczy. Kaszka Gomi (od innych ludów “mamaliga”) jest również zrobiona z mąki kukurydzianej, którą Gruzini traktują swoich gości i członków rodziny zarówno w święta, jak i w zwykłe dni powszednie.
Gorąca kaszka kukurydziana podawana jest z serem (najlepiej Sulguni, ponieważ szybko się topi) i ma dużą gęstość.
Wiele potraw kuchni gruzińskiej jest bardzo trudnych do powtórzenia w innym kraju, nawet znając dokładny przepis, ponieważ po prostu nie ma tych wszystkich produktów, które można kupić w Gruzji na każdym rogu. Ale we współczesnym świecie – świecie nanotechnologii i ciągłego rozwoju zasobów internetowych – można kupić prawdziwą i konserwowaną żywność z Gruzji w dowolnym miejscu na świecie, zamawiając ją po prostu online. Jeden z tych wyspecjalizowanych sklepów internetowych wailz.pl, który nie tylko gwarantuje Ci wysoką jakość produktu i najniższe ceny, ale także organizuje dla Ciebie dostawę w dowolne miejsce w Polsce. Produkty z Gruzji po raz kolejny przypomną, że kuchnia kaukaska jest jedną z najsmaczniejszych i najbogatszych na świecie.
Podaruj swoim bliskim część Kaukazu – potraktuj ich produktami z naszego sklepu, a jesteśmy pewni, że po ich degustacji na pewno do nas wrócisz!